Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия

Хирургия - информация за хирургични болести, операции и техники

Синдром на приводяща и отводяща гънка

Печат

Peptic-ulcers-lg-enlgСиндромът на приводящата гънка (запушването) може да настъпи както в ранния следоперативен период, така и по-късно. Запушването може да бъде резултат на остро прегъване или усукване на гастро-йеюностомията, на възпалителен процес вследствие инсуфициенция на анастомозата, на мастна некроза или на рецидивна язва.  

Последно променен на Четвъртък, 03 Юли 2014 17:09

Белодробни инфекции при имунокомпрометирани пациенти

Печат

Пневмония и спин лечение, спин изследване, вирусни пневмонии лечение, бактериални пневмонии лечение, тест за спин, гъбична пневмония лечениеПневмонията е най-често срещаното възпалително заболяване при имуноком­прометирани пациенти.

 

Последно променен на Четвъртък, 14 Януари 2021 15:01

Алгоритъм за лечение на Hallux rigidus

Печат

поява на латерални метатарзалгии, алгоритъм за лечение на hallux rigidius, нарушаване на походката, артродеза на основната става на палеца, резекция на базата на фалангатаЛечението на Hallux rigidus по принцип започва като консервативно. Важно е да се компенсира нарушаването на конгруентността, свързана със загубата на ротация и появата на транслация, както и със свързаната с това загуба на движение, появата на болки и вероятно започващото нарушаване на походката.

Последно променен на Петък, 10 Юли 2015 22:47

Чревна непроходимост (илеус)

Печат

обтурационна чревна непроходимост, спастична чревна непроходимост, обтурация на чревния лумен без притискане на мезентериума, разширени тънкочревни хидроаерични сенки, волвулусът на тънките черва около голям брид, инкарцерация на ингвинална или бедрена херния, балониране на корема, частична резекция с последваща термино-терминална анастомозаЧревната непроходимост се дели на вродена и придобита.
  Придобитата чревна непроходимост в детската възраст има свои характерни особености.

Механична - обтурационна чревна непроходимост.Динамична - странгулационна, инвагинация, паретична и спастична чревна непроходимост.

Последно променен на Понеделник, 25 Май 2020 16:36

Невроваскуларен костоклавикуларен синдром (Thoracic outlet syndrome)

Печат

скаленус синдром, Thoracic outlet syndrome, исхемия на горния крайник, синдром на Рейно, идиопатична медиална ,артериопатия

Субклавийната артерия може да бъде компресирана при изхода си от торакса, оформяйки т. н. Thoracic outlet syndrom /Синдром на костоклавикуларното дефиле или компресионен костоклавикуларен синдром, скаленус синдром и пр. все наименования, отразяващи анатомичната локализация на компресията или нейната клинична изява.

Последно променен на Неделя, 29 Април 2012 10:09

Увеличаване на гърдите

Печат

Уголемяване на гърдите, Увеличаване на бюста, красотата на женските гърди, стегнат и красив бюст, методи за уголемяване на гърдите

Всеки знае, че съвършенството няма граници, но почти всяка жена е убедена в обратното, а именно, че точно тя е това съвършенство. "Идеалът с малки недостатъци", които могат да бъдат коригирани с тренировки в залата, басейн, прилагането на кремове и маски. Отделно трябва да се говори и за красотата на женските гърди. Големите, твърди и стегнати женски гърди, оформени и съблазнителни по всяко време са привличали вниманието на мъжете и са предизвиквали завистта на другите жени. Времената се променят, но любовта към апетитните форми на тази част от женското тяло не намалява.

Последно променен на Сряда, 10 Юли 2013 23:52

Аспекти на нарушеното зарастване на раните

Печат

Какъв е процесът на зарастване на раните, нарушеното зарастване на раните, Зарастването на раните, фазите на зарастване на раните са инфламаторна пролиферативна и ремоделиращаЗарастването на раните е изключително динамичен и комлексен процес, който се разделя на три фази: инфламаторна, пролиферативна и ремоделираща. Тези фази са задължителни за зарастването на раните, без значение от вида на тъканта или нейната увреда.

 

Последно променен на Понеделник, 25 Май 2020 16:32

Страница 1 от 33