Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Пластична хирургия Медицински силикон

Медицински силикон

Печат

Развитие на грануломи след използване на импланти , болезнено затлъстяване на меките тъкани , автоимунни заболявания вследствие употреба на медицински силикон

Силиконът в мамопластиката

Силикон - това е сицилиорганично кислородосъдържащо химично съединение. За първи път силиконът се идентифицира от Антонио Лавоазие през 1787. По-късно през 1800 той е бил определен от учения Хъмфри Дейви.

През 1811 Гей-Люсак и Тенар произвели нечист аморфен силикон по пътя на нагряване на калий с ТЕТРАФТОРИД на силикон. През 1824 Берзелиус е получил аморфен силикон по същия начин, а също така го е изчистил с многократно измиване.

Медицинският силикон се превърна в един от най-популярните материали употребявани в пластичната хирургия. Въпреки това, използването му е свързано с развитието на грануломи в бъдеще. Факт е, че до 1961 силиконът за уголемяване на гърдите е бил използван под формата на инжекции. По този начин, силиконът директно влиза в контакт с тъканите. Сам по себе си, силиконът е инертно вещество, т.е. не взаимодейства с телесните тъкани и течности на човешкото тяло. Въпреки това, в дългосрочен план чисто механичното действие върху тъканите е водело до реакция, при която тялото произвежда специална фиброзна обвивка около силикона. Образували се грануломи - болезнено затлъстяване на меките тъкани.

Само през 1961 г. двама хирурзи от Хюстън (САЩ, щ. Тексас), Томас Кронин и Франк Гиър са разработили нов тип силиконови импланти. За пръв път този нов тип силиконов имплант е бил използван през 1962 година. Това, което отличава този вид импланти е, че имплантираният силикон не бил под формата на свободен гел, а под формата на пликче, напълнено с някакъв материал. Обвивката е направена от силикон, а съдържанието могло да се състои от физиологичен разтвор или силикон.

Силиконът - използване на силикона в мамопластиката

Силиконът и силиконовата гума са били изработени през 1940-те години, обаче отначало не намерили приложение в мамопластиката. Отличителната черта и предимството на силиконовия гел е това, че той не се разделя или разпада. Освен това, дори и при разрив на импланта, проникването на силикон в тялото на жената не предизвиква алергии и възпаления. Първоначалните опити били силиконът да се инжектира, обаче това довело до пълно и безвъзвратно обезобразяване на гърдите. Оттогава силиконовите инжекции са забранени в целия свят.

Медицинският силикон, използващ се в мамопластиката е абсолютно безопасен за здравето на жените: многократно е тестван и одобрен от медицинската организация FDA, дори и за реконструкция на гърдата след рак. Дискусии, дебати, клюки и страхове - всичко това се е дължало на проблема за прилагането на силикона в мамопластиката.

Основно има две групи заболявания, свързани със силиконови импланти в тялото на жената - това са автоимунните заболявания и повишеният риск от карцином. Въпреки това, с помощта на огромно количество на научните изследвания безопасността им бе доказана.

В момента силиконовите импланти са особено популярни в световен мащаб: създаден е голям брой импланти, които възстановяват най-естествената форма на гърдите. Изобретяването на силиконови имплантанти е голям пробив в медицината и мамопластиката. Много от жените по света са получили точно такъв бюст, какъвто са сънували и какъвто не им е подарила природата.


Източник на информация

http://www.plastysurgery.ru