Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Образна диагностика Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

Печат

Магнитният резонанс е неинвазивен начин за преглед на органите, тъканите и скелетната система,Магнитен резонанс на сърце и кръвоносни съдове,Функционалният магнитен резонанс може да се използва за идентифициране на важни части от мозъка,

 

Магнитният резонанс е техника, с която чрез магнитно поле и радиовълни се получават детайлни изображения на органи и тъкани в човешкото тяло.

Машината за магнитен резонанс е всъщност голям магнит под формата на тръба. Когато легнете в машината за магнитен резонанс магнитното поле временно подрежда молекулите на водата в тялото. Радиовълните потикват тези молекули вода да произвеждат много слаби сигнали, които се използват, за да се направят снимки с повече сечения.

 

     Тази машина може да се използва,за да се направят 3D снимки, които могат да се разглеждат от повече ъгли.

Запишете час при мамолог от Breast Unit ВМА София!

Защо се извършва?

     Магнитният резонанс е неинвазивен начин за преглед на органите, тъканите и скелетната система. Той създава снимки с висока резолюция, които помагат в диагностициране на много проблеми.

Магнитен резонанс на главния и гръбначния мозък

МР се използва за визуализиране на главния и гръбначния мозък при диагностициране на:

-          аневризми

-          нарушения на окото и ухото

-          множествена склероза

-          нарушения на гръбначния мозък

-          инсулт

-          тумор

Функционалният магнитен резонанс може да се използва за идентифициране на важни части от мозъка, които служат за контрол на езика и движенията при хора, които се подготвят за операция на мозъка.

Магнитен резонанс на сърцето и кръвоносните съдове

МР на сърцето и кръвоносните съдове дава достъп до:

-          размера и работата на сърдечните камерии движението на стените на сърцето

-          сериозността на щетите, причинени от инфаркт или други сърдечни заболявания

-          структурни промени на аортата, като анеуризам или дисекция

-          образуването на голяма плака в кръвоносните съдове

Магнитен резонанс на други вътрешни органи

МР може да се използва за проверка на тумори или други аномалии на много органи в тялото, включително: черен дроб, бъбреци, слезина, панкреас, матка, яйчници, простата и тестисите.

Магнитен резонанс на костите и ставите

МР може да служи за диагностициране на:

-          проблеми с ставите като например артрит

-          аномалии при ставите, причинени от постоянни травми

-          аномалии в гръбначния стълб

-          костно инфекции

-          тумори на костите и меките тъкани

Магнитен резонанс на гърдата

Освен мамографията МР може да се използва за откриване на рак на гърдата, особено при жени, които имат по-обилно количество тъкан в гръдната област или при които съществува голям риск за развитие на това заболяване.

Рискове:

Присъствието на метал в тялото ви може да представлява опасност или да повлияе на част от записа. Кажете на рентгенолога, ако в тялото ви има метал или електронни устройства като:

-          метални протези в ставите

-          изкуствени сърдечни клапи

-          сърдечен дефибрилатор

-          пейсмейкър

-          стент

-          кохлеарни импланти

-          куршум, шрапнел или всяко друго метално парче

Информирайте рентгенолога, ако сте бременна, тъй като все още не са известни ефектите на магнитното поле върху плода. Вашият лекар може да ви препоръча друго изследване или отлагане на МР.

Също така е важно да кажете, ако имате проблеми с черния дроб или с бъбреците, тъй като проблемите с тези органи могат да доведат до ограничения при използването на инжектируемите агенти по време на тестовете.

Как да се подготвите?

Преди МР яжте нормално и взимайте редовно лекарствата си, освен ако лекарят не ви каже друго. Ще ви помолят да свалите връхните си дрехи и да премахнете:

-          бижута

-          шноли

-          очила

-          ръчен часовник

-          перука

-          изкуствени челюсти

-          слухови апарати

-          сутиени с метална тел

Какво да очаквате?

Машината за МР изглежда като тунел, който от двете страни е отворен. Лягате на подвижната маса, която влиза през отвора на тунела. Рентгенологът ви наблюдава на монитор от друга стая. Можете да говорите с него / нея чрез микрофон.

Машината създава силно магнитно поле около вас и към вашето тяло се отправят радиовълни. Процедурата е безболезнена. Не можете да почувствате радиовълните и магнитното поле и нищо не се движи около вас.

По време на МР вътрешната част на магнита създава най – различни причудливи звуци. За да се приглушат тези звуци, може да ви пуснат музика. Ако се страхувате, че ще почувствате клаустрофобия, консултирайте се с вашия лекар. Той може да ви препоръча седативно средство преди да започнете изследването.

МР обикновено отнема по-малко от един час. Трябва да седите много спокойно, защото движенията могат дакомпрометират записа. В някои случаи се инжектират различни средства във вените, за да се увеличи яснотата на определени тъкани или кръвоносни съдове на снимките.

По време на функционален МР може да ви накарат да направите няколко малки задачи - почукване с палеца върху останалите пръст, отговаряне на прости въпроси и други. С това се определят частите от мозъка, които контролират тези дейности.

Ако не сте приели седатив преди МР, можете да продължите с обичайните си дейности веднага след изследването. Майките, които кърмят, не трябва да кърмят поне 24 часа след МР, ако в тяхното тяло е инжектиран агент.

Резултати

Радиологът  анализира снимките и информира лекаря за резултатите. След това, Вашият лекар разговаря с вас за резултатите и следващите стъпки.

 

Източник на информация

Medscape.com

Подкрепете ни във Facebook! Харесайте нашата страница!

Powered By MySurgery