Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Образна диагностика ПАП тест

ПАП тест

Печат

ПАП тест - къде се извършва, пап тест цена, какво е пап тест, цитонамазка пап тест, как се прави цитонамазка, рак на маточната шийка пап тест

 

ПАП тест ( цитонамазка ) е скрининг метод за ранно откриване на преканцерозни състояния на маточната шийка. Името си е получил по Папаниколау, който първи го прилага. Препоръчително е всички сексуално активни жени на възраст от 20 - 65 години поне веднъж на две години да посетят своя личен гинеколог, за да извършват гинекологичен преглед, а в същото време да се вземе и цитонамазка.

Как се взема цитонамазка?

Методът на вземане на цитонамазка е много прост и безболезнен. Всички гинеколози знаят процедурата, която се провежда в акушеро-гинекологичните кабинети при обикновен преглед със спекулум, загребване на шийката на матката с шпатула и специална четка за вземане на материал (клетки) от каналчето на шийката на матката. Материалът се нанася на предметно стъкло, фиксира се в алкохол за 30 минути, изсушава се и се изпраща в цитологична лаборатория.

Кога се взима цитонамазка?

Най-доброто време за взимане на цитонамазка е обикновено след приключване на менструалния цикъл, по възможност, когато няма възпалителни процеси във влагалището (колпит) заради фалшиво положителни резултати от коилоцитоза (възпалителни клетки). Ако има възпалителни промени се препоръчва акушер - гинекологът на пациентката да предпише адекватно лечение. След излекуване тя трябва да се върне обратно и да направи теста.

Какъв резултат се получава?

След обработка на материала в цитологичната лаборатория цитологът представя резултатите на специален лист, в който се казва:

1. дали има достатъчно материал на стъклото

2. дали заключенията са съвместими с възрастта на пациентката

3. има ли възпалителни промени

4. има ли преканцерозни промени от типа на CIN 1, CIN 2, CIN3, Ca in situ и други.

5. препоръка какво да се направи, ако е изпълнен някое от условията на посочените по – горе точки и / или да се повтори цитонамазката.

От общо взети 100 ПАП тестове  26% от тях могат да бъдат фалшиво положителни или фалшиво отрицателни. Затова е препоръчително веднъж годишно или максимум веднъж на две години да се повтори цитонамазката, като тази година или две не се смята за достатъчно дълъг период, който може да доведе до прогресиране на болестта, ако има положителен резултат.

Препоръчва се, ако има някакви промени в цитонамазката, пациентката да повтори теста след 4-6 месеца и да взема подходящи мерки.


Източник на информация

Medscape.com