Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Образна диагностика Епизиотомия

Епизиотомия

Печат

епизиотомия цена, какво е епизиотомия, как се извършва епизиотомия, епизиотомия - инцизия на перинеума, раждане с епизиотомия, епизиотомия зарастване, лечение на епизиотомия 

 

Определение и начин на изпълнение

Епизиотомията представлява хирургична процедура, т.е. инцизия на перинеума( целият комплекс меки тъкани, които затварят отдолу кухината на малкия таз ) с цел разширяване на входа на влагалището.

Извършва се в интерес на плода и в интерес на майката. С разширяването на изхода на родилния канал се улеснява излизането на плода,  съкращава се вторият период на раждането и се предотвратява възникването на спонтанна руптура (разкъсване на перинеалните тъкани ).Инцизията се извършва под местна упойка (пудендална анестезия) и след това се зашива непосредствено след раждането.

 

Това е една от най-честите медицински процедури, които се провеждат при жените, а също така в някои страни е рутинна процедура (Латинска Америка, Полша, България, Индия и др.)

При първескини( жени, които раждат за първи път ) процентът на тази интервенция е между 60-70%. Епизиотомията трябва да се извърши във всички случаи, когато има опастност от разкъсване на перинеума, при едър плод, при разположение на главичката на плода в дефлексионна позиция, или пък тогава, когато раждането се допълва от някоя от акушерските операции (форцепс, вакуум екстрактор).

Също така при всички случаи с неправилни позиции, особено ако става въпрос за първескини, трябва по време на раждането да се направи епизиотомия, за да се улесни излизането на плода.

Тази намеса се извършва в края на втория родилен период. Интервенцията се извършва с права ножица, чийто тъп лъч се прибира във вагината между предната част на плода и перинеума.

Епизиотомията може да бъде :

-         медианна – перинеумът се прерязва точно по срединната линия в дълбочина не повече от 2-3 см, но без да се засяга външният сфинктер на ануса

-         латерална – разрезът се прави в лява посока

-         разширена латерална по Шухард

Шевовете трябва да се поставят на разстояние, тъй като твърде близко разположените шевове могат да доведат до исхемия, некроза и до дехисценция на раната, кръвоизливи и развитие на инфекция.

За така зашитият перинеум трябва да се полага специална грижа. Раната трябва ежедневно да се обработва с разтвор на дезинфекция (особено след ходене по голяма или малка нужда) и да се почиства с антибиотичен прах. След това трябва да се превърже със стерилна марля, която се сменя по няколко пъти ден. Жена с извършена епизиотомия не трябва да става от леглото през първите няколко дни.

Влияние на епизиотомията върху сексуалния живот

Някои изследвания при жени, при които е извършена епизиотомия, показват повишен процент на болки при полови сношения и недостатъчно овлажняване 12 - 18 месеца след раждането, но не е регистриран по-голям проблем при получаване на оргазъм.