Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Образна диагностика Кордоцентеза

Кордоцентеза

Печат

Какво е кордоцентеза, кордоцентеза взимане на фетална кръв, кръвотечение след кордоцентеза, как се извършва кордоцентеза

 

Кордоцентезата представлява високо специализиран пренатален тест, при който се взема проба - фетална кръв от пъпната връв за генетични тестове или при проблеми с инфекция. Кордоцентезата може да се направи в 18-та седмица или по-късно.

Кордоцентезата носи голям риск от спонтанен аборт и обикновено не се препоръчва, освен ако не става въпрос за живот или смърт на бебето или пък някаква трайна промяна. Въпреки това тестът играе важна роля в пренаталната грижа. Основното предимство на теста е скоростта. Резултатите са достъпни за 72 часа, а в някои случаи и за два часа. Също така кордоцентезата може да се използва за преливане на кръв и лекарства към бебето посредством пъпната връв.

Защо се прави кордоцентеза?

Кордоцентезата може да осигури много полезна информация за здравето на бебето. Въпреки това кордоцентезата не се прави често. Тя се прави само когато информацията, която е необходима, не може да се осигури по друг начин, а резултатите от този тест са от особено значение за по-нататъшното протичане на бременността.

Кордоцентезата може да се използва за идентифициране на:

-         хромозомни заболявания. Кордоцентезата може да се използва за диагностика на хромозомни заболявания като синдром на Даун .

-         болести на кръвта. С кордоцентеза могат да се диагностицират редица заболявания на кръвта като например анемия, таласемия и др. Тестът може да определя дали бебето е с Rh положителен или отрицателен фактор, което е важно за откриване на Rh несъвместимости.

-         инфекции. Ако имате инфекция, като токсоплазмоза или рубеола, кордоцентезата може да потвърди дали бебето има или няма инфекция.

Понякога кордоцентезата се използва, за да се разкрият причините, поради които бебето не се развива, както се очаква.Кордоцентезата не може да се използва за тестване на дефекти на невралната тръба като спина бифида.

Понякога кордоцентезата се използва, за да се обобщят резултатите от другите изследвания.Използването на този метод се ограничава, защото  новите технологии понякога предоставят същата информация с по-малък риск от спонтанен аборт.

Кордоцентезата носи различни рискове, включително:

-         спонтанен аборт. Рискът от спонтанен аборт е 2%. Това е много по-голям от други пренатални изследвания като амниоцентезата. Тъй като много от бебетата вече са болни, когато се извършва процедурата, е трудно да се определи дали загубата на плода е от болестта или от самата процедура.

-         кървенето е възможно на мястото, където се вкарва иглата.

-         намаляване на сърдечната честота при бебето.

-         инфекция. Много рядко хордоцентезата може да предизвика маточна инфекция.

Не забравяйте, че кордоцентезата се извършва само когато резултатите  от нея ще имат важно значение за по-нататъшното водене на бременността. И накрая, решението да се направи кордоцентеза е ваше. Вашият гинеколог или генетик ще ви помогне да решите дали да направите процедурата.

Как да се подготвите?

Преди да се извърши кордоцентезата, няма ограничения за това какво да ядете или пиете. Лекарят може да ви поиска резултати от ваше кръвно изследване, както и подписан документ, че сте съгласни да се извърши процедурата. Потърсете помощ от вашия партньор или от някой близък, който да ви придружи по време на прегледа за емоционална подкрепа и да ви отведе вкъщи след процедурата.

Какво може да очаквате?

Кордоцентезата се извършва извън болнично отделение, в амбулаторни условия. Поне един асистент ще присъства по време на процедурата и ще помага на лекаря при нейното извършване .

30-60 минути преди процедурата може да ви бъде даден антибиотик, с който да се намали рискът от маточна инфекция.

Когато започне процедурата, лекарят използва ултразвук за правилно определяне на мястото. След като легнете по гръб, ще ви бъде приложен специален гел върху корема.

След това следва почистване на корема с антисептик. Анестетик не е необходим. Повечето жени изпитват малък дискомфорт по време на процедурата. Под контрола на ултразвук се поставя тънка игла през коремната стена в матката. Малко количество кръв се извлича от пъпната връв и след това иглата се и изтегля.

Трябва да бъдете спокойни, докато иглата изтегля необходимото количество кръв. Може да усетите чувство на леко ухапване, когато иглата пробива коремната стена и матката. Цялата процедура отнема около един час, а голямата част от времето се изразходва за ултразвуковия преглед.

Много рядко кръвта не може да бъде взета от пъпната връв. В тези случаи кръвта се взима от вена на черния дроб на плода.

След процедурата

След кордоцентезата лекарят може да използва ултразвук, за да се наблюдава сърдечната честота на бебето. Може да се появи вагинално кървене след процедурата. След хордоцентезата трябва да почивате и някой да ви отведе до вкъщи.

Ако имате треска, висока температура или вагинално кървене, веднага се обърнете към лекар.

Междувременно ще се анализира кръвта и резултатите ще бъдат достъпни за 72 часа.

Резултати

Вашият лекар ще ви помогне да разберете резултатите от процедурата. Ако резултатите са наред, други допълнителни тестове не са необходими.

Налична инфекция трябва да се лекува колкото е възможно по-скоро. Ако бебето има тежка анемия, ще бъде необходимо кръвопреливане през умбиликалната вена.

Ако резултатите показват, че вашето бебе има хромозомни проблеми или наследствено заболяване, което не може да се лекува, може да се окаже много трудно решение дали да продължите бременността. Потърсете помощ от лекар, близки и приятели в този труден момент.