Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Образна диагностика Бронхоскопия

Бронхоскопия

Печат
Сподели

Бронхоскопия, какво е бронхоскопия, къде се прави бронхоскопия, бронхоскопия цена, бронхоскопско изследване, защо се прави бронхоскопия, индикации за бронхоскопия, усложнения при бронхоскопия

Какво представлява този метод?


Начин на изследване на дихателните пътища с оптичен инструмент с диагностична или терапевтична цел.

Кога се прилага?

Прави се  при неясна кашлица, кръвохрачене, рентгенови промени в белите дрoбове, парализа на диафрагмата, плеврални изливи и др.

Индикации за бронхоскопия са:

- биопсия

- спиране на кървенето

- екстракция ( изваждане ) на чужди тела

- интубиране при някои случаи

- лазерна обработка и др.

Как се провежда?

Има два вида - ригидна и гъвкава бронхоскопия. Ригидната бронхоскопия е много травматизираща процедура, неудобството е голямо, затова се прави под обща анестезия.

Оптичният  инструмент се въвежда в устата винаги през гръкляна до трахеята. Това е метод на избор при изваждане на чужди тела и обилно кървене.

При гъвкавата бронхоскопия се прилага седиране и местна упойка. Фибробронхоскопът се поставя в носа или устата. Понякога е необходима и интубация. През гръкляна се достига трахеята и нейните главни бронхи. Кашличният рефлекс се потиска с помощта на седацията и местния анестетик. Устройствата имат специални "канали" за въвеждане на различни инструменти. Материалът за морфологично изследване може да бъде взет чрез иглена аспирация.

Какви са рисковете,  усложненията, недостатъците?

Съществува опасност от епистаксис ( кръвотечение от носа ), увреждане на гласните струни, ларингоспазъм, увреждане на зъбите, кървене, перфорация, пневмоторакс, пневмомедиастинум, подкожен емфизем, аритмия, въздушна емболия, намалена оксигенация на кръвта, усложнения от анестетика и др.

Специална подготовка?

Преди процедурата се забранява въвеждането на храна. Лекарствата, които са част от редовна терапия, трябва да се вземат само с малко вода, с изключение на тези, които увеличават риска от кървене - антикоагулати и нестероидни противовъзпалителни средства. Тези лекарства се спират по лекарска препоръка няколко дни по-рано. Трябва да се направи консултация при наличието на алергия.

 


Author Profile: Д-р Мартин Младенов

This author has published 28 articles so far. More info about the author is coming soon.