Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Дерматология Лечение при хормонално обусловено свръхокосмяване при жените (хирзутизъм)

Лечение при хормонално обусловено свръхокосмяване при жените (хирзутизъм)

Печат
Сподели

 

Лечение на свръхокосмяване при жените, хирзутизм, андрогени велусни косми, кола маска, глюкокортикоиди при лечение на хирзутизм, орални контрацептиви при лечение на свръхокосмяване

Почти цялата повърхност на човешкото тяло е покрита с космени фоликули. Кожата на бебетата е покрита с тънки, меки косъмчета, наречени велусни. С напредване на възрастта тънки невидими велусни косъмчета продължават да покриват почти цялото ни тяло, а космените фоликули в различни участъци от тялото произвеждат по-дебели и по-дълги косми (терминални косми). Тези промени са хормонално обусловени. Мъжките полови хормони (андрогените) отговарят за превръщането на велусните косми в дебели терминални косми в андроген-чувствителните космени фоликули, разположени в областта около брадичката, горната устна, ареолите на гърдите, долната част на гърба и корема, външните гениталии и вътрешната част на бедрата. Следователно, повишеното ниво на андрогените в женския организъм е причина за свръх окосмяване в тези участъци от тялото.

Vell_
Как се доказва хормонално обусловен хирзутизъм ?

На базата на следните лабораторни изследвания: повишени нива на серумен тестостерон, повишена екскреция на 17-кетостероиди с урината, повишен серумен дехидроепиандростерон ДХЕА  сулфат – признаци за вирилизация (белези, характерни за мъжкия пол, които се срещат при жени като окосмяване, загрубяване на гласа, промени в менструалния цикъл и т.н.). Повишените стойности на серумния тестостерон и ДХЕА сулфат насочват към надбъбречна етиология, докато изолираното повишение на тестостерона показва наличие на яйчниково заболяване.

Как се лекува хирзутизъм?

Лечението има за цел да намали андрогеновата продукция, като инхибира действието на андрогените в кожата. Междувременно излишното окосмяване може да бъде премахнато с някои от следните методи:

1.    Козметична терапия за премахване на окосмяването

1)    Физически методи – те са евтини и ефективни, но са болезнени и с временни резултати
iStock_Waxing-Face-    Скубане на косми  - ефективен и сравнително траен метод за обезкосмяване. Почиствайте пинсетата си със спирт преди и след употреба, за да избегнете наличие на бактерии.
-    Кола-маска – тя е много ефективна, но може да доведе до възпаление и образуване на подкожни косми след процедурата. Ако наблюдавате силно възпаление на кожата след кола-маска, мажете я с крем, съдържащ 1% хидрокортизон 2 пъти дневно.
-    Бръснене – това е най-бързия и лесен метод за премахване на излишното окосмяване. Сменяйте ножчетата си за бръснене всяка седмица, за да избегнете бактериална инфекция. Ако имате брадавици по краката, изберете друг метод за обезкосмяване, тъй като брадавиците се разпространяват чрез бръснене.
-    Крем за обезкосмяване – подобно на бръсненето кремът премахва космите само на повърхността, а не унищожава корена. Ето защо ефектът му е краткотраен. Освен това кремовете съдържат химически субстанции, достатъчно мощни да унищожат както космите, така и да имат дразнещо действие върху околната кожа.

Запишете час при мамолог от Breast Unit ВМА София!

2)    Крем, съдържащ Ефлорнитин 

vaniqa-cream-lКрем Ваника (Vaniqa cream) – ефлорнитина е съставка, която блокира действието на ензим (орнитин декарбоксилаза), необходим за растежа на космите. Този крем не премахва нежеланото окосмяване. Той само забавя растежа на космите. Ето защо той се използва в комбинация с някои от физическите методи за премахване на окосмяването.

3)    Крем, съдържащ мравчена киселина

gutto-ant-egg-oil-creamGutto Ant Egg Oil cream – мравчената киселина, подобно на ефлорнитина, забавя растежа на косъма. Предимството на крема е, че той е 100% натурален и е подходящ както за чувствителна кожа, така и за деликатните участъци от тялото.

4)    Лазерно обезкосмяване

Face-Laser-Hair-RemovalTова е перманентен метод за обезкосмяване, основан на специфичен светлинен лъч, атакуващ меланина (пигмент, на който се дължи оцветяването на косата и кожата). Лазерното обезкосмяване е най-бързо и ефективно, когато косъма е тъмен, а кожата светла, тъй като цялата светлинна енергия се абсорбира от косъма, а не от кожата. Лазерната терапия изсветлява и изтънява космите и след няколко процедури ги унищожава. Растежът на косъма преминава през 3 фази  – фаза на растеж (анаген), фаза на покой (телоген) и фаза на отпадане (катаген). Лазера не унищожава космите по време на фазата на покой. Ето защо се нуждаете от серия процедури, за да сте сигурни, че всички косми във фаза на растеж ще бъдат атакувани. Единичната лазерна процедура наранява, но не унищожава косъма. Ефектът на лазерната терапия се състои в нейното кумулативно действие. Обикновено са необходими 5-7 процедури за редукция на 80-90% от окосмяването. В някои участъци от тялото окосмяването няма да бъде перманентно отстранено,  а само редуцирано и изсветлено. При хормонални нарушения може да имате нужда от допълнителни поддържащи процедури след основния курс от 5-7 процедури. Лазерната терапия крие риск от оставане на белези и хипопигментации, когато се практикува от неквалифицирани лица. Ето защо изисквайте лазерните процедури да се извършват от лекар дерматолог.

5)    Електролиза

electrolysis_385x261Eфективността е подобна на тази при лазерната терапия. При електролизата с помощта на електрическо топлинно излъчване се атакува всеки космен фоликул поотделно. Ето защо процедурата е по-бавна и трудоемка и е индицирана за малки окосмени участъци, например брадичката и областта над горната устна. За разлика от лазерната терапия електролизата е подходяща както за тъмни, така и за светли и бели косми. Негативите са, че процедурата е болезнена и има опасност от инфекции и оставане на белези.

2.    Системна антиандрогенна терапия – има за цел да намали андрогеновата продукция

1)    Внасяне на прогестерон (Cyproterone Acetate CPA)– той намалява андрогеновата продукция.

2)    Внасяне на естрогени под формата на орални контрацептиви

Are-contraceptive-pills-safeTе потискат продукцията на андрогени от яйчниците, като намаляват нивата на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон. Нормално 50-70% от циркулиращия тестостерон се произвежда от прекурсори на тестостерона и малка част от яйчниците. При жени с повишена андрогенова секреция е обратното – голяма част от тестостерона се произвежда директно от яйчниците.

3)    Спиронолактон – диуретик, използван в терапията на хипертонията – намалява продукцията на тестостерон, залавяйки се за андрогеновите рецептори.

4)    Глюкокортикоиди – първи избор на терапия при вродена хиперплазия на надбъбречната жлеза.

Използвана литература:

K.Wolff, R.A.Johnson, D.Suurmond Color atlas and synopsis of clinical dermatology 5th ed. 2005, Hirsutism pp.974-976
Bouzari N, Nouri K, Tabatabai H, Abbasi Z, Firooz A, Dowlati Y. The role of number of treatments in laser-assisted hair removal using a 755-nm alexandrite laser. J Drugs Dermatol. Sep-Oct 2005;4(5):573-8.
Mofid A, Seyyed Alinaghi SA, Zandieh S, Yazdani T. Hirsutism. Int J Clin Pract. Mar 2008;62(3):433-43
Escobar-Morreale HF. Diagnosis and management of hirsutism. Ann N Y Acad Sci. Sep 2010;1205:166-74.
Hamzavi I, Tan E, Shapiro J, Lui H. A randomized bilateral vehicle-controlled study of eflornithine cream combined with laser treatment versus laser treatment alone for facial hirsutism in women. J Am Acad Dermatol. Jul 2007;57(1):54-9
Dr. Brandith Irwin, Unwanted Hair In Depth, www.SkinTour.com