Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Дерматология Класически и съвременни методи в лечението на акне

Класически и съвременни методи в лечението на акне

Печат
Сподели

 

Съвременно лечение на акне, златен стандарт в лечението на акне, андрогени акне, Nicomide-T, увеличаване на кардиоваскуларния риск, премахването на мъртвите клетки

Акнето е едно от най-често срещаните, доста смущаващо и влошаващо самочувствието кожно заболяване. Има 3 ключови фактори, участващи в етиологията и патогенезата на акнето:

1)    Фоликуларна хиперкератоза – нарушение в излющването на клетките вътре в космения фоликул, вследствие излишък от кератин (естествен протеин в кожата, който служи като лепило и усилва „слепването“ на мъртвите клетки помежду им в космения фоликул. Като резултат се образува комедон(черна точка), която запушва отвора на космения фоликул (пората)(A-B).

2)    Високи нива на андрогените – те стимулират свръхпроизводство на себум от мастните жлези, при което вече запушения космен фоликул започва да се „пълни“ и да нараства.

3)    P.acnes – тази бактерия започва да се развива в запушения, изпълнен със себум космен фоликул. Когато той се „преизпълни“ се пука и цялото му съдържание (себум, бактерии, липиди) попада в дермата, предизвиквайки възпалителен отговор, който има като резултат образуване на пъпка (C).

acne_pathogenezis

Лечението има за цел да отпуши космения фоликул, да намали продукцията на себум и да се пребори с бактериалната колонизация.

Златен стандарт в лечението на леко до средно тежко акне е комбинацията от бензоил пероксид ( средство за дълбоко почистване на порите и редуциране на себума) и локален антибиотик (Клиндамицин, Еритромицин) или сяра-съдържащ продукт за борба с бактерията. Към тази комбинация може да се включат и локални ретиноиди (витамин А-съдържащи медикаменти), ускоряващи премахването на мъртвите клетки и почистването. При средно тежките форми може да добави орален антибиотик – Доксициклин и орални естрогени при жените под формата на контрацептиви. При тежките форми се включва орален ретиноид – Изотретиноин, който понижава функцията на мастните жлези и кератинизацията и е изключително ефективен при акне. Води до пълна ремисия при почти всички пациенти. Негативите са тератогенния му ефект и увеличаване на кардиоваскуларния риск.

Този „златен стандарт“ показва подобрение от 2 до 5 месеца след началото на лечението. Негативите са възможността от резистентност на бактерия към съответния антибиотик, повишения риск от развитие на респираторни инфекции и от развитие на рак на гърдата при продължителна употреба на орални антибиотици, тежки кожни възпаления, причинени от ретиноидите и прекомерно изсушаване на кожата, причинено от бензоил пероксида. За да се избегне последното се препоръчва използването на ниски концентрации бензоил пероксид – 2%, 5%, 10%. Въпреки тези негативи този „златен стандарт“ е първия избор при лечението на леки до средно тежки форми на акне и е с добра ефективност при много пациенти.

nicomide_TgelИновация в лечението на акне е препарата Nicomide-T. Намира се под формата на крем, гел и в орална форма. Произтича от витамин В и ефективността му е стравнена с тази на Клиндамицина, но без страничните ефекти, произтичащи от последния.

zenoДруго съвременно средство в лечението на акне не е крем или лосион, а устройство, наречено „Zeno”. То е с големината на запалка и има контролирано топлинно действие  директно върху пъпката, причиняващо саморазрушаване на бактерия. Това устройство е подходящо за леки форми на акне.

При по-тежките форми има опция за съвременно лазерно лечение. Лазерният лъч има за цел да унищожи бактерията и да свие порите. Освен това лазерите стимулират производството на колаген и се борят срещу стареенето на кожата. Лазерното лечение е безболезнено, но скъпо и с временни резултати. Акнето рецидивира 6 месеца до година след лазерната терапия.

photo_dynamic_therapyДруга съвременна светлинна терапия, предлагаща перманентни резултати, е PDT (Photo Dynamic Therapy). Това е лечение, основаващо се на комбинацията от лазерна терапия и локалното средство Левулан. Тази терапия е одобрена за лечение на преканцерози, свързани със слънчево увреждане. Светлинният лазерен лъч активира свойствата на Левулана, което унищожава бактерията и нормализира себумната продукция. Недостатък е, че след всяка процедура пациентите са изключително чувствителни към слънчева светлина в продължение на 24-48ч. и трябва да избягват директно и индиректно излагане на слънце, както и да използват много висок слънцезащитен фактор.

На този етап учени са разработили вирус, унищожаващ бактерията, причиняваща акне. Тип вирус, наречен бактериофаг или фаг, е програмиран да атакува и унищожава единствено P. acnes. Той инжектира своя генетичен материал в бактерията, като я принуждава да произвежда все повече и повече фаги, докато се самоунищожи. Учените се надяват, че това откритие ще доведе до разработването на ефективно лечение срещу акне.

Използвана литература:

JUVA Skin and Laser Center and Medi-Spa, New York City. Jick, S.S. Archives of Dermatology. 2000; vol 136: pp 1231-1236
Chia, C.Y. Archives of Dermatology, 2005 May; vol 141(5): pp 557-60
Velicer, C.M. The Journal of the American Medical Association, Feb. 18, 2004; vol 291(7): pp 827-35
American Academy of Dermatology: "What Is Acne." Grifths C. Journal of Dermatological Treatment, 1995; vol 6 (suppl 1): pp S8-S10
Shalita, A.R.International Journal of Dermatology, 1995; vol 34: pp 434-437
Hongcharu W. Journal of Investigative Dermatology, 2000; vol 15: pp 183-192
Taub, A. Journal of Drugs in Dermatology, November-December 2004
O'Donnell, J. American Journal of Therapeutics, March/April 2003; vol 10(2): pp 148-159
Margolis, D.J. Archives of Dermatology, 2005; vol 141: pp 1132-1136
Chan A. Archives of Dermatology, 2005; vol 141: pp 1157-1158
Marinelli, L.J. mBio, September/October 2012
News release, American Society for Microbiology
News release, University of California, Los Angeles
К.Wolff, R.Johnson, D.Suurmond Color Atlas and synopsis of clinical dermatology 2005, 5th ed. pp2-7

Author Profile: Gergana Petrova

This author has published 25 articles so far. More info about the author is coming soon.