Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Кариера и семейство Интервюто за работа от А до Я

Интервюто за работа от А до Я

Печат
Интервюто за работа от А до Я, лице в лице с потенциалния работодател, проучване на компанията, подготовка за интервю за работа, как да спечелим интервю за работаКакво представлява интервюто?
Идеята на интервюто е да се окажете лице в лице с потенциалния работодател. Той ще ви зададе поредица от въпроси, ще ви даде възможност да се "продадете" чрез отговорите на тези въпроси и в крайна сметка, ще ви остави място и вие да зададете своите въпроси.Какво се очаква от вас?
На интервюто ще ви бъдат зададени въпроси, свързани с позицията и компанията, за която кандидатствате. Чрез тях човекът, който ви интервюира иска да провери дали сте се подготвили, т.е. дали сте направили проучване на компанията, за сферата, в която работи и задачите, които се очаква да изпълнявате.
Второ, може да ви поставят конкретни въпроси за това как бихте се справили в дадена ситуация. И трето, от вас се очаква да зададете някои въпроси, за да изложите своя интерес към компанията и към работното място, за което кандидатствате.

 
Какви са типичните етапи на едно интервю?
Първият етап на интервюто е т. нар. разчупване на леда. Вие ще влезете, ще срещнете някой, който ще ви опъти към лицето, което ще осъществява интервюто. Когато се срещнете с него/нея, той ще ви постави лесни въпроси за това как сте, как пътувате до компанията и др., За да ви даде възможност да се отпуснете.
След това целият процес на интервюто става по-формален. Ако интервюиращия е опитен, той може да посочи етапите на интервюто, за да знаете какво да очаквате и да не сте толкова напрегнати. Често последния етап на интервюто включва вашите въпроси.


Какво облекло да изберем?
Повечето от времето преди интервю за работа, хората прекарват с мисълта какво да облекат. И с право го правят, защото първото впечатление е много важно. Дрехите, които ще изберете зависят от компанията, за която кандидатствате. Ако това е голяма компания като официална банка, ще трябва да изберете по-официални дрехи, а ако кандидатствате за малка фирма или в АйТи сектора може да изберете по-всекидневни дрехи.


Кога да пристигнете?
Обикновено хората са превъзбудени ,когато отиват на интервю и пристигат много по-рано, за да оставят добро впечатление. Но не трябва да правите това. Трябва да отидете на мястото, където ще бъде интервюто максимум 10 минути по-рано.
Друго правило, което трябва да спазвате е никога да не закъснявате. Проучете къде се намира компанията и правилно оценете колко време ще ви отнеме да стигнете до там.


Как да се държите?

Много хора ще ви посъветвал да не бъдете прекалено сериозни, но не е хубаво и да въвеждате твърде много чувство за хумор в разговора. Все пак това е интервю за работа и трябва да се представите като професионалист. Другата крайност, която трябва да избегнете е да не бъдете арогантни. Не бъдете прекалено уверени и не се правете умни. Имайте уважение към този,който провежда интервюто.
 

Кой е най-добрият начин да се "продадете"?
Най-добрият начин да се откроите на интервюто и да покажете, че сте подходящата личност за позиция е като си направите малко проучване за компанията. Ако тя има свой сайт, посетете или потърсете статии за компанията. Ако имате добри познания за историята на дружеството, ще впечатлте вашия потенциален работодател. Научете кой ще води интервюто и не забравяйте името му. Бъдете готови да отговорите на най-типични въпроси. Накрая, задайте въпроси, с които ще изразите своя ентусиазъм.
 

Какви въпроси ви очакват?
Освен стандартните въпроси, като въпросите за вашето образование или стаж, не бъдете изненадани ако ви бъдат зададени въпроси, на които трябва да посочите как сте се справили с дадена ситуация в миналото, свързана с работното място. Например, как сте мотивирали колега за съвместна работа в екип.
Може да сте поставени да играете роля, т.е. да бъдете поставени в дадена ситуация (напр. с клиенти) и да трябва да покаже колко добре ще се справите с един проблем (ядосан купувач). Ще ви бъдат зададени неудобни въпроси и вие трябва спокойно да намерите подходящ отговор.
 

Какво можете да попитате вие?
Вашият потенциален работодател ще очаква от вас много въпроси. Тези въпроси трябва да бъдат свързани с позицията, за която кандидатствате, за компанията и др. Не се страхувайте да попитате как би изглеждал един ваш работен ден. Този въпрос ще покаже интереса ви.
 

Какво не трябва да питате?
Някои от въпросите, които не трябва да задавате са: "Колко платени болнични дни ми полагат?", "Трябва ли всеки ден да идвам точно в 9 часа?", "До колко часа трябва да работя в петък?" И др. Напълно ще сбъркате, ако зададете въпроси от този тип. Вашият потенциален работодател трябва да почувства, че може да ви има.
 

Трябва ли да си преглеждате бележки?
Много често по време на интервю нямате възможност да си преглеждате бележки, но ако искате да преглеждате попитайте дали е добре да правите това. Интервюиращия най-вероятно ще ви позволи.
 

Колко време продължава едно интервю?
Колко време ще продължи интервюто зависи от позицията, за която кандидатствате, от компанията и от вашето представяне. Най-често интервюто продължава от 20 минути до един час.

Запишете час при мамолог от Breast Unit ВМА София!

Източник на информация

Getstronger.biz