Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Пластична хирургия Видове блефаропластични операции

Видове блефаропластични операции

Печат

 Видове операции на клепачите, Видове блефаропластични операции, пластика на клепачи, корекция на горни и долни клепачи

Блефаропластика - (гр.blefaron - клепач) операция за отстраняване на излишните меки тъкани на горните и долните клепачи, която за първи път е спомената през X век н.е. от известния мюсюлмански учен Авицена в труда му "Книгата на Изцеляване" където той е писал за подобряване на зрението след премахване на излишно отслабналата кожа на горната част на клепачите. В Европа блефаропластиката се използва активно от XIX век. Различните видове блефаропластика позволяват да се решават различни видове проблеми:

  • отстраняване на излишната кожа на клепачите и мастната тъкан под тях;
  • ако е необходимо, да се извърши пластиката на мускулите в периорбиталната област;
  • премахване на следи от възрастта;
  • промяна на формата на очите;
  • премахване на различни вродени дефекти на клепачите;

Както и всяка друга операция, блефаропластиката има няколко противопоказания:

диабет, нарушено съсирване на кръвта, високо кръвно налягане, сухота в очите, рак и инфекциозни заболявания.

Блефаропластиката няма да премахне "синини" под очите, малки бръчки. В допълнение, причината за появата на синини под очите може да не е остаряването на кожата, а различни заболявания на вътрешните органи (щитовидната жлеза, бъбреците, сърдечно-съдовата система). Преди операцията трябва да обсъдите всички нюанси на здравето си с вашия хирург.

Как се провежда операцията?

Кожата на клепачите губи своята еластичност, мазнини, които са се натрупали, започват да набъбва - така се формират торбички под очите. Лекарят отрязва горните клепачи в естествена гънка (по-късно белегът няма да се вижда) и изрязва излишната кожа и мастни бучки под долния клепач.

Съществуват няколко вида блефаропластика:

Пластиката на долните клепачи е насочена към премахване на "торбички" под очите (подкожни хернии) и дълбоки гънки на клепачите. Разрезите са на ръба на клепача, чрез които се отстраняват излишните мазнинни бучки, след това се отстранява излишната кожа.
Пластиката на горната част на клепачите е за премахване на увисналата кожа около очите, която е загубила еластичността си. Разрезът се прави в естествената гънка на кожата така, че след операцията той да е напълно невидим. Често пъти увисването на кожата около очите е свързано с изместването на тъканите на челото, така че пластиката на горните клепачи често пъти се комбинира с ендоскопичен лифтинг на челото. Това позволява да се вдигне линията на веждите, да се намали напрежението на очите и като резултат: да се спаси зрението.
Трансконюнктивалната блефаропластична техника - е насочена към премахването само на торбички под очите. Ако кожата ви все още пази еластичността си, методът е за вас. Конюнктивата - лигавицата на вътрешната обвивка на око - през нея ще премине разреза и хирургът ще премахне мазнинни бучки, и разрезът няма да се вижда още на следващия ден, няма дори да имате шевове!
Кръгова блефаропластика (едномоментна пластика на горните и долните клепачи)
1-2 дни след операцията ще бъдете изписани, но в следоперативния период трябва да сте изключително внимателни, не пренатоварвайте очите и спазвайте предписанията на лекаря! Погледът ви ще стане по-открит, по-млад, вие ще сияете от щастието на промяната!


Източник на информация:

http://www.plastysurgery.ru