Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Пластична хирургия Блефаропластика

Блефаропластика

Печат

Блефаропластика - пластика на клепачи, премахване на белезите на стареене, Блефоропластиката прави визията по-млада, премахване на излишната кожа, хирургически процедури в козметологията, Наличието на подкожни хернии


Всяко запознанство подсъзнателно започва с поглед "очи в очи", тъй като те наистина са огледало на душата. След като очите са естетическият център на лицето, блефаропластиката се използва както за подобряване на външния вид като цяло, така и за премахване на белезите на стареене в тази област. Блефоропластиката прави визията по-млада, енергична и отпочинала. Още Авицена през X век н.е. наблюдавал ефекта, свързан с подобряване на външността след премахване на излишната кожа от горната част на клепачите.

Блефаропластиката, или пластиката на клепачите се провежда на горните и (или) на долните клепачи. Много често тези две операции се извършват едновременно. В резултат на пластичната операция се подобрява външният вид, могат да бъдат отстранени или намалени възрастовите промени около очите, забележимо могат да бъдат премахнати и торбички под очите, гънки и бръчки около очите.

Мнозина вярват, че операцията на клепачите (блефаропластика) е сравнително проста операция. Напротив, блефаропластиката може да се смята за една от най-сложните хирургически процедури в козметологията, тъй като всяка малка неточност или хирургическа грешка става прекалено забележима за другите, което води до сериозен стрес за пациента.

Блефаропластиката може да се извърши като изолирана процедура или в комбинация с други естетични операции.

Показания за блефаропластика:

Наличието на излишна кожа (допълнителните набръчкани кожни гънки в областта на горните клепачи, което прави лицето мрачно, намръщено).
Прекомерното развитие на подкожни "торбички", които са особено забележими във вътрешните ъгли на очите. Много е лесно да се провери присъствието на тези "торбички" - лек натиск с пръст върху окото води до изпъкване на кожата в областта на вътрешните ъгли на горната част на клепачите.


Наличието на подкожни хернии ("торбички" под очите) и бръчки.

Разпространено е мнението, че с помощта на пластиката могат да се премахнат бръчките във външните ъгли на очите. Но това очакване е грешно, защото изисква допълнителни хирургични манипулации, обемът на които се определя от особеностите на всеки отделен случай.
 

Пластиката на клепачите е почти без възрастови ограничения. Но има някои противопоказания за блефаропластика:


  • остри и хронични декомпенсирани сърдечно-съдови болести на сърцето


  • захарен диабет


  • кръвни заболявания


  • бронхиална астма


  • системни заболявания (ревматизъм, лупус и др.)

Блефаропластиката не се извършва също така при хронични заболявания на клепачите и конюнктивит. Тъй като операциите на клепачите включват доста сериозна намеса в орбиталната тъкан, пациентът трябва да премине през пълен медицински преглед преди операцията.

Има десетки техники на блефаропластика. Някои процедури са насочени към подобряване на цялата параорбитрална област, а други са предназначени само за коригиране на определена област - горната или долната част на клепача, някои - за подобряване или за промяна на ъгъла на наклона на оптичната цепка.

Почти всички техники блефаропластика имат сортове, а дори и някои се комбинират помежду си и избора на техниките винаги зависи от хирурга. Модерните техники за блефаропластика предполагат почти незабележими разрези на клепачте, разположени по протежение на природните гънки на очите. Към модерните се отнасят техники, които позволяват блефаропластиката да се изпълняват без външни разрези и без шевове.

Блефаропластиката се извършва под местна упойка или под обща анестезия в комбинация с местна упойка. Тази операция може да продължи от 30 минути до 2 часа. След това пластичен хирург поставя превръзка, която се отстранява след 4-6 часа след операцията. Болките в следоперативния период не са изразени.

Периодът на рехабилитация при блефаропластиката

Обикновено пациентът се изписва от болницата вечерта след операцията или ден по-късно. Конците се свалят 4-5 дни след блефаропластиката. Синините обикновено изчезват в рамките на една седмица след операцията, може да има набъбване на тъканите в рамките на 1-2 седмици. За връщане на работа може да се говори едва след 7-10 дни, използвайки слънчеви очила и козметика като защита от любопитни очи.

Тези очила перфектно защитават от ултравиолетовите лъчи, лекарите препоръчват да се пазят очите от слънцето след блефаропластиката най-малко през първите 10-14 дни. В повечето случаи, не се виждат белези след операция на клепачите, но ефектът остава завинаги.

При блефаропластиката няма едно универсално правило, по принцип, както и в цялата пластична хирургия - във всеки отделен случай операцията има свои собствени особености.


Източник на информация:

http://www.plastysurgery.ru