В разгара на лятото и в сезона на дините би било истинска загуба да не се насладим на неповторимото освежаващо и тонизиращо действие на динята.
След няколко месечно „тъпчене“ с диня, реших да експериментирам и да „нахраня“ и кожата си с този прекрасен дар от природата. Останах изумена и очарована от невероятните „козметични“ качества на този великолепен плод.
Ще си кажете защо са необходими толкова много суперлативи по адрес на един най-обикновен хранителен продукт. „Нахранете“ кожата си с диня и ще разберете.
Какво съдържа динята ?
100 г диня съдържа около 91 г вода, около 8 г въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали. Ето и какви са ефектите на отделните й съставки върху кожата.
Вода
Човешкият организъм се състои от 55-75% вода. Водата е съществен фактор в протичането на всички процеси в клетките. Тя е отговорна за хидратирането и овлажняването на кожата, стимулира продукцията на колаген и подобрява нейната еластичност, поддържа кожата здрава и млада. Ето защо водата трябва да присъства непрекъснато във вашето меню.
Въглехидрати
Въглехидратите, наречени още захариди („захарид „произлиза от гръцки и означава „захар“), служат като източник на енергия и участват като структурни компоненти в изграждането на РНК и ДНК на клетките. Те биват прости и сложни. Простите въглехидрати, съдържащи се в содата и безалкохолните напитки, в бързите храни като бургери, хот-дог, пици, хляб са лоши за тялото. Те имат ниска хранителна стойност и добавят калории в нашето тяло. Тези храни увеличават нивото на кръвната захар. За да се противопостави на това покачване, тялото ни започва да произвежда инсулин от панкреаса. Ако тези храни се консумират често, панкреаса трябва да произвежда повече инсулин, като по този начин се натоварва цялата храносмилателна система. Това води до повишаване на хормона на стреса –кортизол, което от своя страна ни прави депресирани и тъжни, а кожата ни изглежда вяла и безжизнена.
Сложните въглехидрати, съдържащи се в пълнозърнестия хляб, в пастата и плодовете, са „добрите“ въглехидрати. Те съдържат основни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри, които са необходими за цялостното функциониране на тялото ни. Сложните въглехидрати не водят до внезапно повишаване на нивата на кръвната захар, а до освобождаване на малки количества захар за по-дълъг период от време. Това помага на тялото ни да усвоява хранителните вещества на редовни интервали. Фибритеспомагат за регулиране на храносмилателната ни система, за премахване на токсичните отпадъци, което придава здрав и сияен вид на кожата ни.
Витамини
Динята съдържа витамин А, витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), витамин С. Витамин А спомага за намаляване размера на порите и намалява мастната секреция. Витамин В1 подобрява циркулацията и придава здрав вид на кожата. Витамин В2 се съдържа в млечните продукти и поддържа баланса на кожата. Витамин В3 осигурява по-добро проникване на кислород в кожата. Витамин В5 облекчава сърбящи и дразнещи обриви. Витамин В6 регулира калиевия и натриевия баланс в организма и предпазва кожата от образуване на отоци. Витамин В9 играе роля в клетъчното делене и растеж, в синтеза на ДНК и протеиновия метаболизъм, важен е за поддържане на здрава кожа и коса и предотвратява преждевременното побеляване на косата. Витамин С ускорява синтеза на колаген и намалява бръчките, действа срещу вредите, причинени от свободните радикали.
Минерали
Минералите имат две основни функции в организма. На първо място, те са отговорни за изграждането на структури в тялото, като костите и зъбите. На второ място, участват в регулацията на процесите в организма.
Минералите могат да бъдат класифицирани в две групи: макроелементи и микроелементи. Макроелементи са тези елементи, които са необходими в относително големи количества на организма, а микроелементи са тези, необходими в малки. В динята се съдържат следните макроелементи – калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк. Калцият регулира растежа на нови клетки в кожата и бързината, с която отпадат старите, има антиоксидантно действие и намалява риска от рак на кожата, стимулира продукцията на себум, който в нормални количества овлажнява кожата. Желязото снабдява кожата с кислород и подпомага образуването на колаген. Магнезият има много добър противоалергичен ефект. Калият стимулира растежа на клетките и придава здрав вид на кожата, а калиевият йодит се бори срещу гъбични инфекции. Цинкът притежава антиоксидантни свойства и предпазва кожата от стареене, ускорява оздравителния процес след нараняване, предпазва от вредното въздействие на UV лъчи, бори се срещу пърхот, регулира мастната секреция и има благотворно действие при акне.
И така, ето какво ще направи динята за вашата кожа – ще я хидратира, ще регулира мастната секреция, ще изравни тена ви, ще създаде усещане за чистота и мекота, ще я направи здрава, сияйна и красива. Тръгнахте ли вече към най-близкия магазин за плодове?
Как да приготвите в домашни условия хидратиращ тоник за лице, ледени кубчета за минимизиране на порите и почистваща маска може да научите като прочетете „Да нахраним кожата си с: ДИНЯ (част 2)“.
И не забравяйте „Човек е това, което яде“! За да бъдете здрави и красиви отвън, влагайте качествени продукти вътре!
| < Предишна | Следваща > |
|---|

