Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Коремна хирургия Правилният режим на хранене помага при хиатална херния

Правилният режим на хранене помага при хиатална херния

Печат

Правилният режим на хранене помага при хиатална херния,гастроезофагеален рефлукс, болка зад гръдната кост, затруднено преглъщане, стеснение на хранопровода, нарушена моторика на хранопровода, сутрешна отпадналост на гласа, лъскави и силно зловонни изпражненияДиафрагмата е най-важният дихателен мускул, който се състои от две анатомични части – ляв и десен купол, с които се разделя  коремната от гръдната кухина.

Хернията или пробивът на коремните органи в гръдната кухина най-често може да възникне през отвора на хранопровода (хиатална херния), а по-рядко и през други анатомични отвори.Този тип диафрагмални хернии е най-чест и възниква като последица на вродена слабост на диафргамата или придобити фактори като затлъстяване и бременност.

Богата симптоматология - хиаталната херния често е асимптоматична, но понякога може да предизвиква симптоми като гръдна болка и неприятни усещания зад гръдната кост. Болките се влошават, когато се заеме легнало положение. Хиаталната херния при някои пациенти може да доведе до преминаване на част от киселото стомашно съдържимо в хранопровода (гастроезофагеален рефлукс), който се проявява с парене зад гръдната кост.

Неприятните усещания и тежестта се появяват след хранене и се влошават, когато болният лежи, навежда напред или се напряга. Други симптоми са болка зад гръдната кост и затруднено преглъщане, последвана от тежест. Затрудненото преглъщане ( дисфагия ) може да се дължи на стеснение на хранопровода или нарушена моторика на хранопровода.

При регургитация ( връщане назад ) на жлъчно съдържимо често настъпват белодробни прояви - бронхит, пневмония, сутрешна отпадналост на гласа и бронхоспазъм, който се проявява по-често през нощта. Болката е силна, разпространява се към врата и ръцете и може да се симулира стенокардия. Хиаталната херния може да причини симптоми като скрито или манифестно кървене от лигавицата на стомаха, като повръщане на кръв ( хематемеза), мелена ( отделяне на обилни, черни, лъскави и силно зловонни изпражнения ) и анемия.

Хиаталните хернии от "плъзгащ тип" ( т.нар.аксиални хернии ), при които стомахът прониква през диафрагмата в гръдната кухина, предизвикват сърдечни аритмии - т.нар. гастрокардиален синдром.

Хиаталната херния се диагностицира с рентгенологично изследване на хранопровода и стомаха и гастроскопия. Хиаталната  херния от "плъзгащ тип" може да се открие с рентгенологично изследване и прилагане на контраст.

На болните се препоръчва да спят на висока възглавница. Те трябва да избягват да ядат два - три часа преди лягане. Храната трябва да се приема по-често и на по-малки порции. Болните не трябва да ядат храна, която предизвиква повишено отделяне на стомашна киселина, не трябва да пият алкохол и да пушат цигари.

На болните, чиито симптоми са много изразени, се дават лекарства, които неутрализират стомашната киселина (антиацидни средства) или намаляват отделянето на стомашната киселина. Много рядко се прилага хирургична реконструкция на диафрагмата, защото има съмнителен резултат.

 

GetStronger.Biz