Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Обща хирургия

Обща хирургия|Списание за хирургия и медицина

Открити механични травми – рани

Печат

Открити механични травми, Видове рани, нарушение на анатомичната цялостност на организма, винаги налице е кървене, асептичен е само оперативния разрезРаната представлява нарушение на анатомичната цялостност на организма, предизвикана от физичен или химичен агент и водещо до увреждане на функцията с произтичаща от това локална и обща симптоматика.

Последно променен на Неделя, 13 Септември 2015 09:12

Остър хирургичен корем при гинекологични заболявания

Печат

Остър хирургичен корем при гинекологични заболявания, Остри кръвотечения от вътрешните полови органи, Внезапни нарушения на кръвообращението, Спукване на пиосалпинкс, пункция на cavum DouglasiОстрият хирургичен корем (ОХК) е симтомокомплекс, показващ развитие на болестен процес на коремен орган или в коремната кухина, в степен застрашаваща пациента с тежко усложнение или смърт. Като сборно понятие тук се групират заболявания с водещ и задължителен симптом- коремна болка.

Последно променен на Неделя, 13 Септември 2015 09:10

Аспекти на нарушеното зарастване на раните

Печат

Какъв е процесът на зарастване на раните, нарушеното зарастване на раните, Зарастването на раните, фазите на зарастване на раните са инфламаторна пролиферативна и ремоделиращаЗарастването на раните е изключително динамичен и комлексен процес, който се разделя на три фази: инфламаторна, пролиферативна и ремоделираща. Тези фази са задължителни за зарастването на раните, без значение от вида на тъканта или нейната увреда.

 

Последно променен на Понеделник, 25 Май 2020 16:32

Страница 1 от 5