Специализирано списание за хирургия и медицина: Mysurgery Интервю Интервю на тема: Хондроитинсулфат (CS) за подхранване на хрущяла

Интервю на тема: Хондроитинсулфат (CS) за подхранване на хрущяла

Печат

Хондроитинсулфат при лечение на артроза, IL1 активира специфичните ензими за разграждане на хрущяла (металопротеази), хондропротективен ефектКонсервативната терапия на артрозата се крепи на няколко стълба. Основният е повлияването на артрозата посредством хондропротективни медикаменти. Jatros Orthopädie разговаря по темата с проф. д-р Щефан Нерер [Stefan Nehrer], ръководител на центъра по регенеративна медицина, отдел по клинична медицина и биотехнология на Дунавския университет в Кремс.

Върху процесите на изграждане и разграждане на хрущяла може да се влияе. Как?
Проф. Ст. Нерер: Основно чрез промяна в стила на живот като движение или намаляване на теглото, оперативна корекция на изкривяването на оста на крака и накрая – чрез прием на хондропротективни медикаменти. Важен жалон в превенцията и терапията на артрозата е промяната в стила на живот. Храненето влияе предимно посредством теглото, наднорменото тегло е в голяма зависимост със случаите на артроза.

Може ли вещества, подхранващи хрущяла, да се приемат чрез храната?
Проф. Ст. Нерер: Не бива да се подценява желанието на пациента лично да влияе върху хода на заболяването. Ненапразно при артрозата има толкова голямо предлагане на хранителни добавки. Докато при ревматичните заболявания с изключение на подаграта не съществува еднозначно доказана зависимост между храненето и болестта, при артроза те определено имат значение. Доказано е, че CS и GS могат да подобряват функционалните нарушения при артроза, като така влияят положително върху болковите симптоми.

Какво е предимството на CS в сравнение с другите медикаменти?
Проф. Ст. Нерер: Хондроитинсулфатът спада към онези вещества, които трябва да имат бавно настъпващо действие, модифициращо симптомите. Първоначално на хондроитинсулфата се е приписвало т.нар. модифициращо болестта действие в смисъла на изграждане или забавено разграждане на хрущяла. Критичното в тези проучвания е, че хондропротективният ефект е дефиниран посредством намалено стесняване на ставната цепка и този метод се разглежда критично. Стесняванията на ставната цепка могат да бъдат симулирани от различен ъгъл на флексия. Като цяло тези проучвания са проведени добре в съответствие с критериите на медицината, основана на доказателствата. Хондроитинсулфатът изглежда притежава антифлогистични свойства. Данните по този въпрос са доста противоречиви, съществуват мета-анализи и изследвания с доказателства на позитивния ефект (Leeb 2000, Jordan 2003, Michel 2005), но наскоро – и проучване на Клег [Clegg] от 2006 г., което степенува действието на CS само като минимално по-добро от плацебо. Като голям плюс се оценява отсъствието на нежелани странични реакции, по-специално в гастроинтестиналния тракт.

Как действа хондроитинсулфатът?
Проф. Ст. Нерер: За хондроитинсулфата ин витро са доказани хондропротективни ефекти. Според К. Шевалие [X. Chevalier] механизмът вероятно се основава на повлияването на обмяната на протеогликани на различни нива. IL1 активира специфичните ензими за разграждане на хрущяла (металопротеази), CS на свой ред блокира фактора, активиращ тези ензими (TIMP-1, Tissue inhibitor of Metalloproteases). По мнението на Шевалие това би могло да обясни противовъзпалителните свойства на хондроитинсулфата ин виво. Пациентите също биха могли да имат полза от допълнителния хондропротективен ефект.
 

Има ли смисъл CS да се комби-нира с други медикаменти?
Проф. Ст. Нерер: За разлика от чисто симптоматично действащите НСПВС, асоциирани със страничното си действие върху ГИТ, хондроитинсулфатът няма нежелани странични действия върху ГИТ. Ето защо той може да се приема като добавка към NSAR или самостоятелно при съществуващи рани. Някои автори, като напр. Теодозакис [Theodosakis] (The Arthritis Cure) препоръчват комбинацията от GS и CS, за да се действа ефективно както срещу болката, така и срещу разграждането на хрущяла. Дозировката следва да бъде 1200mg хондроитин сулфат и 1500mg глюкозамин (в зависимост от телесното тегло). Проучването GAIT (Clegg, N Engl J med, 2006) е направило сравнение между тази субстанция и плацебо и установило подобрение на средните до тежки артрози посредством CS и GA. При леките артрози и като цяло няма съществени разлики.

 

Нашият партньор:
Проф. д-р Щефан Нерер
Дунавски университет в Кремс

Get Adobe Flash player