Специализирано списание за хирургия и медицина: Mysurgery Интервю Интервю на тема: Хранителни добавки. Защита на ставите при артроза

Интервю на тема: Хранителни добавки. Защита на ставите при артроза

Печат

Как да предпазим ставите от артроза, хранителните добавки стимулират регенерирането на хрущяла, глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат, Глюкозамин сулфатът значително подобрява синтеза на хондроцити на глюкозаминогликаните и колагенаСъставките глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат, съдържащи се в ставните капсули, са естествена част от нашите стави и се прилагат широко за превенция и лечение на артрозата. Те стимулират регенерирането на хрущяла, практически нямат нежелани странични действия и дават на пациента усещането, че влияе активно върху процеса на артрозата.

Д-р Петер Фаркас [Peter Farkas] от Лайбниц и д-р Доминик Шантл [Dominik Schantl] от Шпитал/Драу са участвали активно в проучването им.

 

Как действат ставните капсули с глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат?
Ставните капсули съдържат най-важните вещества, изграждащи целия двигателен апарат. Според д-р Д. Шантл като съставна част от хрущялния матрикс хондроитинсулфатът и глюкозаминсулфатът допринасят в огромна степен за повишаване на капацитета за свързване на водата. Това има съществено значение за функциите, тъй като при натоварване течността от хрущяла се притиска, което е полезно за плъзгането. Колкото повече течност има насъбрана, толкова по-здрав е хрущялът при върхови натоварвания.

Ако желаете да получите повече информация за тези добавки може да разгледате статията "Хондроитинсулфат за подхранване на хрущяла"

Кога е най-подходящият момент да се започне със ставни капсули?
При появата на ставни оплаквания, както по време на растежа, при спортуване или в процеса на остаряване, първата крачка трябва да бъде активирането на собствените сили за регенериране. Тогава приемането на хондроитин и глюкозамин като лечение обикновено е 2x2 капсули в продължение на две седмици при остри оплаквания, след това 2x1 капсула за период от два месеца през половин година, или 1 капсула дневно като трайна добавка, както и гимнастическа програма с целенасочени упражнения за разтягане.

Кои са предимствата пред другите продукти?
Опитни ортопеди са разработили ставните капсули с глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат. Четворната комбинация от хондроитин и глюкозамин, заедно с калция и витамин D3, може да бъде наречен средство против стареене на ставите и гръбначния стълб. В Зайберсдорф е проверена допинговата поносимост на хондроитин и глюкозамин и е обявена за небудеща съмнение. Глюкозамин сулфатът значително подобрява синтеза на хондроцити на глюкозаминогликаните и колагена. Той увеличава синтеза на хиалуроновата киселина, която смазва ставните тела и поддържа гладки хрущялните повърхности. Хондроитинсулфатът увеличава синтезиращите способности на хрущялните клетки за глюкозаминогликани и успешно задържа дегенеративните ензими в хрущяла. И двата компонента - глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат притежават антивъзпалителни и болкоуспокоителни свойства. Подпомагат възстановяването и поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял.

Прочетете още информация по темата:


 

Благодарим ви за разговора!

 

Интервюто взе: д-р Едгар Шмид