Специализирано списание за хирургия и медицина: Mysurgery Интервю Интервю с Проф. д-р Пан Кун Цай - Лечебни методи в Традиционната Китайска Медицина

Интервю с Проф. д-р Пан Кун Цай - Лечебни методи в Традиционната Китайска Медицина

Печат

лечебни методи в китайската медицина,традиционна китайска медицина,пан кун цай,игла нож,акупунктурна хирургия, иглотерапия

„Разделение между Източната и Западната медицина няма – Медицината е една и нейната цел е да помага на хората - “Проф. Пан Кун Цай.
Дърво, Огън, Земя, Вода, Метал – думи, които европееца асоциира с техния буквален смисъл,  за китаеца взаимодействието и баланса между тези пет елемента са символ на здраве и благополучие. Според Източната медицина всичко във вселената е свързано – тялото, ума и душата не са самостоятелни единици, а едно цяло – част от нашия организъм. В баланса между тях се крие тайната на здравето и дълголетието.


За силата на Традиционната Китайска Медицина, приликите и различията между Изтока и Запада, разказва проф. д-р Пан Кун Цай.

Проф. Пан, какво представлява Традиционната Китайска Медицина ?

Традиционната Китайска Медицина (ТКМ) е комплекс от медицински практики, базирани на хилядолетна история, включващи лечение чрез акупунктура (иглотерапия), масаж Туи на, упражнения, билкова терапия и определен хранителен режим.
В основата на ТКМ лежи идеята за „петте елемента“(„петте стихии“). Според тази идея съществуват пет елемента - Дърво, Огън, Земя, Вода, Метал, които взаимодействат помежду си и могат да преминават от едно състояние в друго, като по този начин образуват безкраен цикъл, който е в основата на всички закони във Вселената. Всеки от тези пет елемента има свои аналози в човешкия организъм:
Дърво – Черен дроб, жлъчен мехур
Огън – Сърце, тънки черва
Земя – Стомах, слезка
Вода – Бъбрек, пикочен мехур
Метал – Бели дробове, дебело черволечебни методи в китайската медицина,традиционна китайска медицина,пан кун цай,игла нож,акупунктурна хирургия, иглотерапия


Така както Огъня изгаря Дървото и то се превръща в пепел, пръст, така както Водата е жизнено необходима за съществуването на дървото и както Земята е дом на Метала, така и взаимодействието и синхрона между тези пет елемента отговаря на взаимодействието и синхрона между органите в човешкия организъм. Когато е нарушена връзката между някои от тези елементи се нарушава синхронната работа на органите и настъпва болест. Идеята на ТКМ е да поддържа баланс между „петте стихии“, гарантиращ здраве.

Какви са приликите и разликите между ТКМ и Западната медицина?

Медицината сама по себе си е една и съща навсякъде по света – нейната цел е да помага на хората. Както Източната медицина има предимства пред Западната, така и обратното. Идеята е, независимо коя медицина ще избере човека, тя да му бъде от полза.
Основните различията между ТКМ и Западната медицина се коренят в това, че Източната медицина гледа на човека като на една цялостна система, търси причината за заболяването и се стреми да намери баланса в организма. Докато Западната медицина разделя тялото от ума, лекува само симптомите и не търси причината за дисбаланса. Основната цел на ТКМ е да научи хората да живеят в хармония със своето тяло, така че да не се разболяват.

Как се поставя диагноза според ТКМ ?

Както при Западната медицина, поставянето на диагноза според ТКМ започва с разпит, изслушване и оглед на пациента. Ключова стратегия в диагностицирането е изследването на пулса. Пулсовата диагностика е висш метод за поставяне на диагноза и изисква много познания и прецизност от страна на лекаря. Най-често се измерва пулса върху лъчевата артерия на китките на ръцете, тъй като в тази област се събират 12-те меридиана, а освен това кожата там е тънка и нежна, кръвоносните съдове са видими и удобни за палпация. Върху китките на двете ръце има точки, които съответстват на определени органи от човешкия организъм:
На лява ръка  - сърце, тънки черва, черен дроб, жлъчен мехур.
На дясна ръка – бели дробове, дебело черво, стомах, далак, бъбреци, пикочен мехур.
Изследвайки пулса се имат предвид неговата честота, дълбочина, качество, форма и сила и знаейки разположението на органите върху китките на ръцете, лекарят се ориентира в поставянето на диагнозата.

лечебни методи в китайската медицина,традиционна китайска медицина,пан кун цай,игла нож,акупунктурна хирургия, иглотерапияКакво представляват методиките, с които борави ТКМ ?

Основният метод, използван в ТКМ е акупунктурата. Тя представлява лечение, при което тънки, здрави игли проникват в определени точки на кожата. Интересен факт е, че в миналото иглите са били направени от камък или кости, тъй като в самото зараждане на акупунктурата метала все още не е бил открит. Според ТКМ стимулирането на тези точки може да възстанови дисбаланса в организма посредством канали, известни като меридиани. Те са 12 на брой и отговарят за съответни органи, мускули и сухожилия. В 12-те меридиана има 361 акупунктурни точки, чието стимулиране подобрява кръвообращението (енергията „Чи“). Когато има болка, това означава, че има запушване на някой от каналите. Целта на акупунктурата е чрез стимулиране на тези точки да „отпуши“ канала.
За хората, които не са привърженици на иглите, ТКМ предлага акупунктура без игли. Това е т.нар. Туи на масаж. При този вид терапия вместо игли се използват пръстите на ръцете, като се стимулират определени точки от тялото, както при акупунктурата. Чрез тази стимулация се активира енергията Чи в тялото и се подобрява кръвообращението.
Акупунктурата и Туи на масажа имат синергично действие, т.е при комбинирането им ефектът от действието им се усилва. Ето защо, за най-добри резултати се препоръчва съвместното прилагане на двете методики.

При какви заболявания се прилагат тези методики – Акупунктура и Туи на масаж ?

Акупунктура се прилага при : главоболие, намалено внимание, безсъние, очни заболявания, кожни заболявания, остри и хронични заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, отделителната, половата система, мускулни и ставни проблеми, неврологични болести, автоимунни заболявания, детски болести, пристрастявания, тумори в началните стадии, заболявания на щитовидната жлеза и др.
Туи на масажа включва същия спектър от заболявания, като е особено ефикасен при ставни и мускулни болки, артрит, ишиас, запек, синузит, главоболие, за регулиране на кръвното налягане, при стрес и др. Комбинацията от специфични масажни техники при Туи на масажа дава възможност за фокусиране върху проблемната област, без да има чувство за болка и дискомфорт по време и след масажа.


Ако искате да получите повече информация относно Традиционната Китайска Медицина или желаете да се свържете с проф. Пан Кун Цай, може да направите запитване.  

 

Интервюто проведе: Гергана Петрова


Нашият партньор: Проф. д-р Пан Кун Цай