Специализирано списание за хирургия и медицина: Mysurgery Интервю Интервю с Д-р Здравка Демерджиева, д.м. на тема:Андрогенна алопеция при мъже

Интервю с Д-р Здравка Демерджиева, д.м. на тема:Андрогенна алопеция при мъже

Печат

д-р дермеджиева дерматология, андрогенна алопеция при мъже гергана петрова, интервю с д-р дермеджиева андрогенна алопеция, косопад и мъжко оплешивяване, оплешивяването при младите мъже е причина за много страдания, присаждане на коса Гергана Петрова, андрогенна алопеция mysurgery, токуда лечение на косопад1.Какво представлява андрогенната алопеция (АА)?
 

Андрогенната алопеция  дефакто е  типичното мъжко оплешивяване. Като говорим за косопад, имаме предвид появата на плешивина на главата. Плешивостта, или изразявайки се на научен език, алопецията, обикновено е характерна за мъжете и отдавна е забелязано, че с възрастта плешивината заема все нови и нови “територии” върху скалпа.

Възрастните хора приемат загубата на коса като нещо естествено, но оплешивяването при младите мъже е причина за много страдания и емоционален дискомфорт.
То започва най-често от челото, като в двата ъгъла се наблюдава дифузно разреждане на окосмяването. В последствие  в областта на вертекса (върха на скалпа) също се появява обезкосмена зона и след известно време те се сливат. Първоначално се наблюдава по-голямо, по-заоблено чело, след което то се слива с обезкосмената част от  вертекса и така се оформя типичното мъжко оплешивяване. Накрая  може да остане една ивица коса отзад в областта на тила.
Връзката между действието на хормоните и плешивостта е забелязал д-р Хамилтън през 1942 г., като до този момент причината за проблема си оставала загадка. Някои азиатски народи са вярвали, че плешивостта е заразно заболяване и се опитвали да стоят настрана от такива мъже. Счита се, че  плешивостта в Европа е била свързвана с продължителното носене на шапки. За начините на лечение са се носили доста фантастични слухове. Лекари дори твърдят, че знаят за случаи, когато след приложеното лечение косата отново е пораснала.

Учените неотдавна оповестиха данните, че плешивостта не е само признак за хиперсексуалност, но може да бъде индикатор за развитието на сърдечносъдови заболявания.  В зависимост от мястото на появата на плешивостта експертите разграничават различни видове косопад.
Първата група мъже са тези, при които линията на косата се отдръпва от челото и според учените те не са предразположени повече към сърдечносъдови заболявания, от притежателите на буйна коса на главата.
Мъжете,  принадлежащи към втората група, са със средна степен на оплешивяване (малко коса на върха на главата и отстрани).
При третата група -  темето е напълно оплешивяло, а отстрани е останала все още малка част от косата.
Учените смятат, че причина за плешивостта  и  сърдечните пристъпи, е увеличеното производство на мъжките полови хормони - тестостерон и дихидротестостерон.
Като доказателство привеждат статистически данни:
Нивото на тези хормони в кръвта е много по-високо от нормалното при повече от седемдесет и пет процента от плешивите мъже. В кожата на скалпа и в другите тъкани са съсредоточени огромен брой рецептори за тестостерона, което говори за високата чувствителност на тези места към него, така че в случай на хормонални колебания могат да се появят различни реакции от страна на организма, като загуба на коса, повишаване на кръвното налягане, увеличаване на нивата на холестерола и др. д-р дермеджиева дерматология, андрогенна алопеция при мъже гергана петрова, интервю с д-р дермеджиева андрогенна алопеция, косопад и мъжко оплешивяване, оплешивяването при младите мъже е причина за много страдания, присаждане на коса Гергана Петрова, андрогенна алопеция mysurgery, токуда лечение на косопад


2. На каква възраст се появява?
Това е строго индивидуално и генетично заложено. Андрогенната алопеция е наследствен дефект. При баща с андрогенна алопеция рискът за развитие на това заболяване у синовете е около 70%.


3. Колко бързо прогресира заболяването?
Това също е строго индивидуално. Средно в рамките на 4-5 години може да се стигне до тотално оплешивяване по класификацията на Хамилтън.


4. Какви са причините за появата на андрогенната алопеция?

Причините са наследствени. Установява се, че високите нива на тестостерон и дехидротестостерон влияят върху космения фоликул точно върху засегната от андроненната алопеция област на главата. Ивицата около шията не опада, тъй като друг мъжки хормон е отговорен. Важна роля в етиологията на андрогенната алопеция играят отключващи фактори като стрес, тежки инфекциозни заболявания, авитаминози, имунотерапия, цитостатична терапия.


5.Има ли други причини (нехормонални), които се асоциират с АА например третирането на косата с боя или други козметични препарати?


Това забавя процеса на оплешивяване, освен ако не се въздейства с киселини, което да доведе до изгаряне на скалпа и разрушаване на космените фоликули.


6.Как се поставя диагнозата ? Кои са сигнификантните изследвания при АА?
Диагнозата е клинична. Не са необходими специални тестове.


7.Какви терапевтични подходи има при лечението на АА?
Терапията най-често е комбинирана, локална и перорална
Препоръчва  се терапия с препарати, съдържащи аминокиселини. Използват се средства като Ревалид, Пентогар, Анакапс – това са перорални препарати, които имат отношение към стимулиране на космения подраст.
Локално средство е Алпикорд, който се използва и при кръгов косопад, а и при деца.
 

Най-съвременният и най-доказалият се препарат е Миноксидил. Той е открит случайно като продукт срещу косопад. Първоначално е използван като антихипертензивен медикамент при пациенти с високо кръвно налягане, които бързо се окосмили след  лечението.  За това е създадена  локалната форма  на приложение на препарата.  Миноксидил, е в 2%-ов и 5%-ов вариант, като 5%-ия е със значително  по-силен ефект. Прилага се минимум шест месеца, докато се появи ефект. След това с определени почивки се прилага перманентно.
Друго средство на избор са продуктите на Наноген. Един от вариантите на Наноген  е  макиажно средство, съдържащо власинки, които полепват върху скалпа и прикриват плешивостта. Ефекта е мигновен.   Лосионът  Наноген,  въздейства като стимулира  космения подраст. Комбинирайки двата продукта,  ефектите се потенцират. Механизмът на дейстие на препарата е стимулиране на космения фоликул и блокиране на ензима, който е свързан с оплешивяването – 5-алфа-редуктаза.
Друг метод е мезотерапията. Сравнително отскоро се прилага при оплешивяване. Представлява терапия, при която подкожно се инжектират мултивитаминни комплекси и минерали  в обезкосмената област. Прилага се веднъж седмично.  Необходими са минимум  5-6 процедури, за да се установи ефекта.
Присаждането на коса също е доста актуален начин на лечение. Според едната методика директно се сади косъм по косъм в космения фоликул. Това е много трудоемка  методика. При другия метод се взима окосмен участък от скалпа със специален инструмент (пънч) и се слага върху неокосмената област. Тъй като това е алотрансплантат, тялото не го отхвърля.


Интервюто проведе:

Гергана Петрова - Студентка по медицина в МУ Плевен


Нашият партньор:

Д-р Здравка Демерджиева, д.м. - началник отделение "Дерматология и венерология" в Токуда Болница София