Препоръки от общ характер
1. Приемайте храни, които ви е препоръчал Вашият лекар. Важно е да се ограничи консумацията на мазнини и въглехидрати. Могат да се използват продукти с намалена съдържание на мазнини, които са етикетирани като "ниско маслени" и "обезмаслени продукти".
2. Мазнините и маслата ограничете на 3 лъжички дневно.
3. Приемайте само постни меса. Месото може да се готви и пече, но не и да се пържи.
4. Не консумирайте пържени храни.
5. Избягвайте преяждане. Необходимо е да се извършват повече малки хранения на ден, вместо три големи.
Допустима храна
Млечни продукти:
Преработено мляко или мляко с 1% масленост
- обезмаслено масло
- обезмаслени сирена
- нискокалорично кисело мляко
Месо, риба и птици
- пуешко месо (отстранете кожата)
- пиле (без кожа)
- риба (непържена)
- вътрешните органи, включително и черен дроб
- яйца
- ракообразни, скариди, миди
- агнешко месо
- свинско и телешко месо с по – малко мазнини
Зеленчуци
Ежедневно включване на зеленчуци в поне две порции.
Храни, богати на въглехидрати: 4 или повече порции на ден
- картофи
- зърнени храни
- ръж
- юфка
Плодове
Три или повече пъти на ден - пресни, замразени, варени или консервирани плодове, включително и нектари.
Супи
растителни супи без мазнини
Мазнини или мастни заместители
- растителна майонеза
- дресинг за салати с ниско съдържание на мазнини
- масло, маргарин, сметана - ограничени до една малка лъжица на ден
Десерти
- плодове
- нектари
- бисквити
- нискокалорични торти
Подправки и бонбони
- захар
- оцет
- канела
- какао
- сироп
- мед
- сол
- лимонов сок
- чушки
Напитки
- чай
- безкофеинови напитки и безкофеиново кафе
- газирани напитки
- плодови сокове
Храна, която трябва да се избягва
- пържени и мазни храни
- пайове, торти, сладоледи
- пълнозърнест хляб, кроасани
- бекон, колбаси, месо от гъска и патица, говеждо месо, консервирани храни, рибно масло, фъстъчено масло, високомаслени сирена
- ненаситени масла и подправки за салата
- сметана
- ядки, маслини, авокадо, кокосови орехи
- щоколад (какаото е позволено!)
- зеленчуци, готвени с мазнини и месо
Екип на Mysurgery.bg
Следваща > |
---|