Резултатите от обширно проучване, публикувано в 20-то издание на Hepatology, показват, че консумирането на три или повече чаши кафе на дeн, е свързано с намаляване на риска от прогресия на хроничен хепатит С.
"Това проучване е първото и единствено досега, в което прогресията на заболяването показва корелация с дневния прием на кафе в организма" - подчертава главният изследовател Neal Freedman, PhD, MPH от National Cancer Institute - Rockville, Maryland. Заради големия брой заболели от вируса на хепатит С, се налага необходимостта от дефиниране на модифицираните рискови фактори, асоциирани с преминаването на заболяването.
В по-нататъшната си пледоария, Freedman казва, че въпреки че не може да се отхвърли влиянието на други фактори, свързани с пиенето на кафе, резултатите от това проучване показват, че пациенти, които консумират големи количества, имат значително по-малък риск за прогресия на хепатит C.
В изследванията са участвали 766 пациенти с диагноза хепатит С, свързан с фиброза или цироза. Анкетираните са били на продължителна, хепатит С антивирусна терапия, с интерферон и рибаварин (антивирусни лекарства), която не е показала очаквания антивирусен ефект.На всеки три месеца, през 3.8 години се проследявало състоянието им. Изследванията показали: асцит, прогресия на хронично чернодробна недостатъчност, смъртност свързана с хепаталното заболяване, чернодробна енцефалопатия,хепатоцелуларен карцином, спонтанен бактериален перитонит, кръвоизлив или прогресивна чернодробна фиброза.
По принцип, по-голямата консумация на кафе е доказано, че се проявява в по-малка степен на чернодробна стеатоза, по-високи нива на албумин, ниска стойност на съотношението аспартат - аминотрансфераза / аланин аминотрансфераза, намалени нива на алфа-фетопротеин, инсулин и намалява стойността на хомеостазата (P <0.05 във всички случаи).
Предписаната антивирусна терапия или степента на цироза, в крайна сметка нямат никакво влияние в оценката на риска, а консумацията на зелен или черен чай не е била свързана с терапевтичния резултат.
Това проучване, обаче има някои несъответствия, които се отнасят до начина на проектиране на проучването, липса на информация за въздействието на консумация на кафе при здравословното населението, липса на информация за ефекта от използването на безкофеиново кафе и различните методи на приготвяне на кафето. Асоциацията между консумацията на кафе и преминаването на заболяването е независима от консумацията на алкохол и тютюнопушенето.
Заключенията от изследването потвърждават, че Ергокалциферолът е ефективен при увеличаване на серумните нива на 25 (ОН) D, когато се дава в физиологични и терапевтични дози и е лесен и фармакоикономически, оправдан метод за превенция на дефицит
от витамин D.
Източник на информация:
National Cancer Institute
< Предишна | Следваща > |
---|