Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве

Здраве|Пълна кръвна картина|Списание за хирургия и медицина

Онлайн тест за определяне на риска от развитие на рак на млечна жлеза, рак на яйчници, и вероятност от генни мутации

Печат

mam

Последно променен на Петък, 23 Април 2021 14:00

Миома на матката - етиология и рискови фактори

Печат

Миома на матката, миома рискови фактори, григор горчев, най-честият тумор при жената, миомните възли

Миомата на матката (ММ) е бенигнен пролиферативен тумор в репродуктивната възраст с възловат вид, ограничен с псевдокапсула, произхождащ от мускулните и съединителнотъканните клетки на матката, поради което носи следните наименования — fibromyoma, myofibroma, leiomyofibroma, fibroleiomyoma, myoma, fibroma, fibroid.

Последно променен на Неделя, 05 Юли 2015 13:43
Author Profile: Проф. д-р Григор Горчев

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Лечение при хормонално обусловено свръхокосмяване при жените (хирзутизъм)

Печат

 

Лечение на свръхокосмяване при жените, хирзутизм, андрогени велусни косми, кола маска, глюкокортикоиди при лечение на хирзутизм, орални контрацептиви при лечение на свръхокосмяване

Почти цялата повърхност на човешкото тяло е покрита с космени фоликули. Кожата на бебетата е покрита с тънки, меки косъмчета, наречени велусни. С напредване на възрастта тънки невидими велусни косъмчета продължават да покриват почти цялото ни тяло, а космените фоликули в различни участъци от тялото произвеждат по-дебели и по-дълги косми (терминални косми). Тези промени са хормонално обусловени. Мъжките полови хормони (андрогените) отговарят за превръщането на велусните косми в дебели терминални косми в андроген-чувствителните космени фоликули, разположени в областта около брадичката, горната устна, ареолите на гърдите, долната част на гърба и корема, външните гениталии и вътрешната част на бедрата. Следователно, повишеното ниво на андрогените в женския организъм е причина за свръх окосмяване в тези участъци от тялото.

Последно променен на Понеделник, 18 Януари 2016 18:07

Страница 1 от 62