Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty 10-те най-чести причини за сухи устни

10-те най-чести причини за сухи устни

Печат

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устни

Сухите устни могат да бъдат непривлекателни, дразнещи, болезнени, а понякога и признак на сериозно заболяване. Повечето хора имат преходно изсъхване на устните, което се появява през студените и ветровити месеци, при често облизване на устните или при дехидратация. Хронично напуканите и сухи устни (състояние, наречено хейлит) може да се дължат на по-сериозен здравословен проблем. За да се справите със сухите устни, първо трябва да разберете какво ги причинява. Ето и най-честите причини за сухи устни:

 

 

1.Студен/сух и горещ/сух климат

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниСтуденото и ветровито време изсушава устните, така както и високите температури. Изкуствената топлина, която използвате през студените месеци, може да изсуши въздуха в стаята и да понижи влажността, което води до суха кожа и устни. За да избегнете това, инвестирайте в овлажнител за въздух. Освен това устните не са застраховани от слънчево изгаряне дори през есента и зимата. За да ги предпазите от неблагоприятните климатични условия и вредните слънчеви лъчи използвайте подходящ балсам, съдържащ слънцезащитен фактор (SPF).  

2.Дехидратация

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниДехидратацията е състояние, при което няма достатъчно количество вода и течности в организма. Това е причина за суха кожа и устни, главоболие, виене на свят, умора и сънливост, понижаване на кръвното налягане, ускорен пулс, припадъци, шок и дори смърт. Дехидратацията е сериозно състояние, което не трябва да се подценява. Леката форма на дехидратация може да се коригира с прием на около 1,5-2 л вода дневно. По-добре е да пиете малко количество вода, но често, отколкото да се стремите да изпиете голямо количество наведнъж. Това може да причини повръщане. Пиенето на достатъчно вода ще ви помогне да поддържате в добро състояние както кожата и устните си, така и целия организъм.  

3. Облизване на устните

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниИмате навика да хапете устните си, когато сте под стрес или ги облизвате често, защото са сухи? Каквато и да е причината, честото облизване ги изсушава. За съжаление устните не секретират протективни масла, които да ги поддържат овлажнени, както кожата произвежда себум, който служи като естествен овлажнител. Устните получават естествено овлажняване от водата, която пием и от водата, съдържаща се в слюнката (тя съдържа 99,5 % вода). Когато облизваме устните си, езика ни (който има по-висока концентрация на вода) „изсмуква“ водата от устните ни чрез процес, наречен осмоза (преминаване на водни молекули от среда с по-ниска към среда с по-висока концентрация). Ето защо честото облизване още повече изсушава устните ни. Затова, когато ви се прииска да ги оближете, пийнете вода или ги овлажнете с подходящ балсам за устни.


Как да се погрижим за сухите си устни

4. Дишане през устата

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниНастинката, хъркането и сънната апнея могат да бъдат отговорни за сухите устни. При тези състояния устата е отворена и въздуха, който преминава покрай устните ги изсушава. За да се предпазите от изсъхване на устните, първо трябва да се преборите с причинителите. Междувременно слагайте овлажняващ балсам за устни непосредствено преди лягане. На сутринта ще се събудите с меки и овлажнени устни.  

5. Неподходяща паста за зъби и козметични продукти за устни

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниСлучвало ли ви се е след като си измиете зъбите да почувствате устните си сухи? Ако е така, най-вероятно вашата паста за зъби съдържа гвайазулен (guaiazulenе) или натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate) – съставки, които могат да причинят възпаление и да изсушат устните. Ако вашата паста за зъби съдържа някоя от тези съставки и сте забелязали, че след употребата й устните ви изсъхват, прекратете използването й. Същият ефект могат да имат някои съставки в червилата и продуктите за грижа за устните. Ако свързвате изсъхването на устните си с използването на червило или балсам, проверете дали съдържат пропил галат (Propyl  gallate) или фенил салицилат – салол (phenyl salicylate - salol). При съмнение за евентуално дразнене, избягвайте продукти, съдържащи изброените съставки.  

6. Ядене на цитрусови плодове

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниЦитрусите са много богати на витамини и изключително полезни за нормалното функциониране на организма. Но имат един малък недостатък – киселината, съдържаща се в тях може да раздразни устните и да предизвика фототоксичност, т.е да възникне алергична реакция между слънчевите лъчи и киселината. Резултатът наподобява сухи устни. За да избегнете този ефект, използвайте овлажняващ балсам за устни преди да ядете цитруси и балсам, съдържащ слънцезащитен фактор след това.  

7. Прекомерен прием на витамини

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниАко приемате твърде много витамин В 12 под формата на добавки може да развиете алергия към кобалт, което води до оточни и напукани устни, чието състояние се влошава от вятър и излагане на слънце. Дневната нужда от витамин В 12 за възрастни е около 0.0015 мг. Прекомерният прием на витамин А под формата на добавки или съдържащ се в диетата, също може да изсуши устните. Не трябва да превишавате дневните нужди от 0,7 мг за мъже и 0,6 мг за жени.

 

Суха кожа - Как да "напием" кожата си ?

8. Алергия към никел

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниАко сте алергични към никел трябва да избягвате контакта с кламери и други предмети, съдържащи никел в близост до устните си. Алергичната реакция причинява напукване и сухота на устните. В случай, че желаете да си направите пиърсинг на езика, устните, носа или в близост до устните, първо се уверете, че обицата не съдържа никел. Никел съдържат и голяма част от копчетата и капсите по дънките, някои зъболекарски материали, много бижута и др. Така че, ако забележите обрив по тялото си с неясен произход или сухи устни, имайте предвид и възможността да сте алергични към никел. Тази алергия е сред най-честите причини за алергичен контактен дерматит.  

9. Прием на лекарствени средства

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниНякои медикаменти имат като страничен ефект изсъхване на устните:

-          Лекарства, съдържащи витамин А, използвани за лечение на акне – изотретиноин (isotretinoin)

-          Лекарства за понижаване на кръвното налягане – пропранолол (propranolol)

-          Лекарства, действащи при психични разстройства, против повръщане и световъртеж – фенотиазин (phenothiazine), прохлорперазин (prochlorperazine), литиеви препарати и др.  

10. Определени заболявания

сухи устни, балсами за устни, напукани устни, балсам за устни, филъри за устни, уголемяване на устниВ случай, че сухите ви устни не се повлияват от каквато и да е терапия, обърнете се към лекар. Някои заболявания също могат да причинят сухи устни:

-          Автоимунни заболявания – лупус, синдром на Сьогрен (сухота в очите и устата). Те могат да предизвикат фототоксична реакция, която наподобява напукани и сухи устни. Ето защо е задължително използването на балсам за устни, съдържащ SPF.

-          Ендокринни заболявания – хипофункция на щитовидната жлеза и диабета също могат да бъдат отговорни за сухите устни.

-          Други заболявания – псориазис, лихен планус, пародонтоза, абсцеси в устната кухина, грануломатозен хейлит, актиничен хейлит, уголемени и възпалени сливици, синдром на Даун и др.

Лечение при хормонално обусловено свръхокосмяване при жените (хирзутизъм)

 

Запишете час при мамолог от Breast Unit ВМА София!

 

Вие страдате ли от сухи устни и каква е причината според вас?