Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty Пудрата - най-древното средство за гладка кожа

Пудрата - най-древното средство за гладка кожа

Печат

masl04_powder

През вековете пудрата е запазила своето значение, като средство за изравняване на тена и изглаждане на кожата, използвано в ежедневния грим на жените. Тази традиция датира от времето на древен Египет и е продължила своето развитие в Далечния Изток и в Средновековна Европа. Предимно жените, но понякога и мъжете, пудрели лицата си с прах, съдържаща различни вещества – от стрити крокодилски екскременти, през стрит тебешир до пшеничено и оризово брашно. Освен изглаждане на кожата, тяхната цел е била и „избелване“ на лицата. Още от древността бялата кожа е символ на аристократизъм и висок статус в обществото, защото на богатите жени не им се е налагало да работят на открито под вредните лъчи на парещото слънце и е било невъзможно да потъмнеят.

 

faces

 

 

 

Днес пудрата съществува под различна форма и цвят и се използва за фиксиране на грима,  изглаждане текстурата на кожата и матиране. Има два вида пудра в зависимост от големината на частиците, които я изграждат – добре позната на всички компактна пудра и пудра на прах. В зависимост от цвета си, пудрата варира от чисто бяла до тъмна бронзираща пудра.

powder

face-powderПудрата на прах, за разлика от компактната пудра, е изградена от по-малки и фини частици. Това осъществява по-голяма покривност на кожата. По този начин тя изглежда гладка, тонизирана и матирана, както на живо, така и пред камера. Ето защо пудрата на прах е предпочитана от професионалните гримьори и фотографи. Тя се нанася с четка за пудра върху предварително покрито с фон дьо тен лице. След като загребете пудра с четката, изтръскайте, така че да отстраните излишъка от продукта. След това с леко потупващо движение нанесете пудрата от челото към брадичката и долната челюст по посока на фините косъмчета, покриващи кожата. Така ще скриете малките дефекти, широките пори и бръчиците. Пудрата на прах е много подходяща за зоната около очите, тъй като покрива перфектно фините бръчки.

dior_powder_0Компактната или пресованата пудра е тази, която повечето от дамите носят в чантичките си. Тя е много удобна, тъй като освен с четка, може да се нанася и с гъбичка, която най-често се продава заедно с пудрата. Компактната пудра е подходяща за матиране на лъщящата кожа през деня. Освен това тя омекотява прехода между сенките за очи и цвета на кожата. Запомнете: никога не трябва да прилагате компактна пудра в зоната под очите, тъй като това ще направи фините бръчици в тази област още по-забележими. Ако използвате гъбичка за нанасяне, вместо четка, е добре да я сменяте често, тъй като върху нея се натрупват грим, себум и всякакви замърсявания. Затова препоръчвам използването на четка за по-чисто и прецизно нанасяне.

traslucent_powderБялата пудра, наречена още полупрозрачна, се използва за фиксиране на грима и контрол на лъщящата кожа. Тя не добавя цвят на кожата ви, а единствено я матира. Полупрозрачната пудра създава прозрачен воал от светлина върху лицето ви, за да постигнете копринено гладка и сияйна кожа.

 

 

 

 

skin_tonesЦветната пудра придава цвят на лицето ви, допълва цвета на фон дьо тена ви, изравнява тена, прикрива несъвършенствата и лъщящата кожа. Първата стъпка, за да изберете правилния цвят пудра е да познавате тона на вашата кожата. За целта огледайте китките си и определете цвета на вените си. Ако те са по скоро зеленикави – вие спадате към топлия тон. Ако са синкави – към студения, и ако цвета им е синкаво-зеленикав – вие имате смесен (маслинов) тон на кожата. В зависимост от тона на кожата ви, се насочете към топлите или студените нюанси на пудрата и изберете цвят, който най-много се доближава до вашия собствен цвят на кожата.

bronzerБронзиращата пудра съдържа златисти частици, които създават здравословен блясък и топлина на лицето. Тя е идеално решение за любителите на тъмен тен. Бронзиращата пудра се използва и за контуриране на лицето, подчертаване на скулите и брадичката, придаване на дълбочина и изразителност.

 

И така, ако все още се колебаете коя пудра да изберете, помислете си за какво ви е необходима:
1)    За фиксиране на грима и по-дълготраен ефект, за перфектно гладка кожа на снимки – Пудра на прах
2)    За бързо и лесно коригиране на лъщящата кожа през деня – Компактна пудра
3)    За матиране без допълнителен цвят – Полупрозрачна пудра
4)    За скриване на несъвършенствата и придаване на оттенък на кожата – Цветна/Бронзираща пудра

Вие каква пудра използвате ?