Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Коремна хирургия Хирургичната операция си остава първи избор при лечението на апендицит

Хирургичната операция си остава първи избор при лечението на апендицит

Печат
Сподели

Хирургично лечение на апендицит,остро възпаление на апендикса на сляпото черво,стомашни болки,чувствителност на корема при палпация, азвитие на абсцес или перитонитВъпреки че някои лекари смятат, че с помощта на антибиотична терапия често може да се излекува апендицит (остро възпаление на апендикуларния израстък на сляпото черво), ново изследване, проведено във Франция, потвърждава, че операцията е все още метод на избор при лечението на апендицит.

 

Апендицитът е остро възпаление на апендикса на сляпото черво, което предизвиква стомашни болки и чувствителност на корема при палпация. Диагнозата се поставя клинично, но често се потвърждава с КТ или ултразвук. Лекува се чрез хирургично отстраняване на апендикса.

Съществува мнение, че некомплицираните апендицити биха могли да се лекуват само с антибиотична терапия, а усложнените, при които се стига до перфорация и развитие на абсцес или перитонит, с помощта на хирургична намеса.

С наличните в момента технологии не е възможно да се различава некомплицираното възпаление на апендикса от комплицираното, затова некомплицираните възпаления не биха могли да се лекуват само с антибиотици. Но с напредъка на технологиите в бъдеще се очаква това да стане възможно.

Някои американски учени са на мнение, че има добри шансове при две- трети от болните с апендицит да не се стига до операция.От изключително важно значение е какви антибиотици да се дадат на болния, който страда от апендицит.

Изборът на антибиотици зависи от чувствителността на бактериите в тази среда. Може да изчака 1 ден, за да се види дали имат ефект антибиотиците и след това да се пристъпи към операция.

 

World Laparoscopy Hospital

Author Profile: Иван Инков

This author has published 20 articles so far. More info about the author is coming soon.