Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Пластична хирургия Трансплантация на лице

Трансплантация на лице

Печат
Трансплантация на лице, Първата трансплантация на лице е направена през 2005 г, свързване на кръвоносните съдове, възстановяване на носа и устните, реконструктивни операции за подобряване на външния вид на лицетоТрансплантацията на лице, която засега все още е в експериментална фаза, един ден би могла да стане рутинна хирургическа процедура. До сега са направени няколко трансплантации на лице.Първата операция от този тип е направена през ноември 2005 г., на жена, чието лице било обезобразено от куче. В този случай са били присадени нос, брада и устни

Останалите интервенции са направени в Китай и Франция ( едната през 2006 г. също след нападение от животно и втората през 2007 г. поради тумор на лицето). И в трите случая присадената тъкан е била взета от покойни донори.

Екипът, воден от китайския учен Сужонг Гоа, посочил подробности за трансплантацията на лицето на Лий Гиосунг (30), който бил нападнат от мечка.

Присаждането е направено през април 2006 г., като хирургическата интервенция продължила 18 часа. По време на операцията е било постигнато свързване на кръвоносните съдове, възстановяване на носа, устните и синусни кухини, както и други структури на лицето като например костите. Пациентът отхвърлял три пъти трансплантанта, но е бил успешно третиран с имуносупресивни лекарства. Осем месеца след операцията било постигнато връщането на усещането за топло и студено.

След това са били извършени още две реконструктивни операции за подобряване на външния вид на лицето на пациентите.


Източник на информация:

http://www.plastysurgery.ru/