Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Спешна помощ Първа помощ при епилептичен припадък

Първа помощ при епилептичен припадък

Печат
Сподели

epilepsis

 

Епилептичният припадък е една от проявите на поражение на централната нервна система и се съпровожда от внезапна загуба на съзнанието, гърчове и поява на пяна на устата, нерядко с примес на кръв в резултат на прехапване на езика.

Лицето придобива синкав цвят, зениците не реагират на светлина. След преминаване на гърчовете, които продължават 1-3 минути, болният обикновено заспива и след това няма спомен за станалото.

Първата долекарска помощ се състои в поставяне на болния в удобно легнало положение, под главата му се поставя мека възглавница. Дрехите му се разхлабват. За предотвратяване прехапване на езика между зъбите се поставя плътен, но не травмиращ предмет - дървена пръчка, увита в плат лъжица, сгъната носна кърпа, край на палто или ръкав. След прекратяване на гърчовете болният се транспортира в лечебно заведение. Хистеричният припадък външно понякога много прилича на епилептичния, но съществено се отличава от него. Например, болният от хистерия пада много бавно, на удобно място и в удобна поза. Съзнанието е запазено, зениците реагират на светлинни дразнители, дишането не е нарушено. За разлика от епилептичния припадък, който може да настъпи и нощем по време на сън, хистеричният припадък обикновено се наблюдава денем.

Припадъкът продължава толкова по-дълго, колкото е по-голямо вниманието на околните. Преди всичко трябва да се отстранят страничните наблюдатели, да се успокои болният, да му се даде да подиша амоняк, около него да се създаде спокойна обстановка. По време на припадъка той не трябва да се придържа. В такава обстановка припадъкът бързо преминава.

 

 

Екип на My Surgery.bg

Author Profile: Иван Инков

This author has published 20 articles so far. More info about the author is coming soon.