Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Здравословно Дали носенето на сутиен има странични ефекти?

Дали носенето на сутиен има странични ефекти?

Печат

sutien

 

В продължение на двегодишни проучвания на 4500 жени са зададени  доста въпроси за техните навици по отношение на закупуването и носенето на  сутиени.

 

Въпросите са свързани с възрастта, доходите, излагането на радиация, мненията по отношение на външния вид и факторът комфорт при тези, при които е диагностициран рак на гърдата.

 

За да се намали броят на генетично променливи в изследването са включени само жени от източноевропейската бяла раса. Изследвани са и тези, при които не е бил диагностициран рак на гърдата.

                   Целта на изследването е била да се определи дали носенето на сутиен увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Медицинската основа за тази хипотеза е познаването на това как функционира лимфната система в човешкото тяло. Лимфната система е важна, защото отделя токсичните отпадъчни продукти от тъканите. Въпреки че лимфната система е изградена подобно на кръвоносната система, където сърцето функционира като единна събирателна единица, в основата на функционирането на лимфната система стоят лимфните клапи и зависимостта на лимфната циркулация от движенията на тялото. Значението на лимфата за отстраняването на токсините е голямо поради факта, че много токсини предизвикват определени мутации в клетките и стимулират развитието на туморни формации.

                   Напълно възможно е дрехите да оказват влияние върху лимфната система,тъй като лимфните съдове са нежни и се намират в близост до повърхността на кожата. Ето защо носенето на еластично и тясно облекло може да наруши лимфната циркулация. Сутиените със своя дизайн и еластичност притискат лимфните съдове, които отвеждат лимфата и токсините в нея от областта на гърдите. Ако носенето на сутиен засяга функцията на лимфната система, рискът от развитието на рак на гърдата се увеличава.

Също така се потвърди, че ако функцията на лимфната система е увредена от тесните сутиени, трябва да се очаква връзка между носенето на сутиен и честотата на рака на гърдата. Съществуват теории, според които голям брой доброкачествени образувания и кисти, които се намират в гърдата, се състоят от лимфна течност. Регистрирани са и случаи, при които тези кисти изчезнат за период от няколко седмици, след като жената прекратява носенето на сутиен.

Резултати от изследването

На въпроса "Доволни ли сте от формата и размера на гърдите без сутиен?" 18% от жените без рак отговорили да, а само 5% от жените с рак отговорили утвърдително.

"Дали използвате сутиен за оформяне и подчертаване на вашите гърди?" Жени без рак 74%-да, жени с рак 87%-да

"Освен цената, коя е най - важната особеност, по която избирате да купите даден сутиен?" Жени без рак : 30% външен вид, 51% комфорт, рак група: 62% външен вид, 25% комфорт.

Отговорите на тези въпроси показват, че за рак групата е най - важно  сутиенът да подобрява външния им вид. За да изпълни тази цел сутиенът трябва да стисне и събере гърдата в най-добра позиция. Това оформяне води до дискомфорт и червени отоци и следи на кожата.

Други въпроси от типа на това "дали имате червени следи след носенето на сутиен, колко дълго го носите и дали го носите и по време на сън" показват далеч по-голям процент на положителни отговори при рак групата.

Заключението от това изследване е, че жените, които носят сутиен повече от 12 часа на ден имат 19 пъти по-голям риск от възникване на тумори на гърдата, а жените, които носят сутиен непрекъснато (и през деня, и през нощта), имат 113 пъти по-голяма вероятност да получават на рак на гърдата от тези жени, които носят сутиен по-малко от 12 часа на ден. В реалния свят тези цифри означават, че носенето на сутиен повече от 12 часа на ден е почти също толкова опасно както тютюнопушенето за развитието на рак на белите дробове.

Каква е цената на модата?

               Пушенето е химическа зависимост и отказът е психологическо предизвикателство. Носенето на сутиен е психологическа зависимост или просто навик. Опитайте да направите следното най-малко в продължение на една седмица: изберете удобна дреха, която да носите без сутиен. В началото може да имате странно чувство но опитайте да издържите. Вижте дали някой ще забележи (няма никой да забележи). Вижте дали ще се чувствате добре в края на седмицата (със сигурност ще се почувствате по-добре).

Освен комфорта ще имате и спокойна съвест, знаейки, че сте намалили риска от развитие на рак на гърдата,защото токсините естествено се отстраняват от гърдата. Никой не може да ви гарантира, че туморът няма да ви се обади по-късно в живота, но можете значително да намалите този риск!

 

 

 

Екип на My Surgery.Bg