Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве Здравословно Редовната консумация на бира е свързана с появата на псориазис при жените

Редовната консумация на бира е свързана с появата на псориазис при жените

Печат

Редовната консумация на бира при жените се свързва с поява на псориазис, автоимуното заболяване на кожата, ниски количества бира увеличават риска от развитие на псориазис, пациентите са интолерантни на глутен

 

Резултатите от последните изследвания, проведени от учени от Brigham and Womans Hospital, Harvard Medical School, и Boston University потвърждават повишен риск от развитие на псориазис,автоимуното заболяване на кожата, при жени, които редовно консумират бира. В проучването били включени 82869 жени, които първоначално са били диагностицирани с тази болест в продължение на 15 години, от 1991 до 2005 година.


 

Резултатите потвърдили, че дори относително ниски количества бира увеличават риска от развитие на псориазис, т.е. с консумирането на 2 до 3 чаши през седмицата рискът се увеличава почти с 80%.
Възможно обяснение за асоциацията на бирата с псориазис може да бъде нейния състав.Тя съдържа голямо количество протеини, особено глутен, който също се свързва и с други автоимунни заболявания като "Целиакия такаде" , пациентите са интолерантни на глутен. Въпреки всичко, това се предварителни резултати, които трябва да бъдат потвърдени с допълнителни прочвания.


Източник на информация:

Harvard Medical School