Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty Как да се погрижим за сухите си устни

Как да се погрижим за сухите си устни

Печат

Грижа за устните, балсами за сухи устни, напукани устни,  филъри за устни, уголемяване на устни

И ето, че настъпи сезона на сухите листа и… сухите устни. Докато изсъхването и падането на листата през есента действа пречистващо за дърветата според теорията на британския учен проф. Брайън Форд, изсъхването на устните не само че не е полезно, а носи неприятно, а понякога и болезнено усещане за дискомфорт. Студеният и сух въздух, честите настинки, запушеният нос, дишането през устата – всички тези фактори благоприятстват изсъхването и напукването на устните. Представям ви решението на проблема „Сухи устни“.

Преди да разберете как да се погрижите за устните си, нека ви покажа с какво те са по-различни от останалата кожа и защо изискват по-специални грижи. Повечето от нас отделят специално внимание на кожата на лицето и тялото си, полагат специални грижи за косата и ноктите си, и много често пренебрегват устните си.

Грижа за устните, балсами за сухи устни, напукани устни, филъри за устни, уголемяване на устниВъншният слой на кожата, наречен епидермис, има защитно покритие – stratum corneum (роговия слой на кожата). Под епидермиса лежи друг слой - дерма. Подобно на останалата част от кожата, устните притежават същите слоеве с тази разлика, че роговия слой върху тях е много по-тънък. Също така те нямат мастни жлези, които да ги поддържат овлажнени. Единственият им източник на влага е слюнката. Освен това кожата на устните не съдържат меланин - пигмента, който кара кожата ни да потъмнява, когато сме изложени на слънце. Меланинът е естествена защита на кожата от ултравиолетовите лъчи и неговата липса увеличава риска от слънчево изгаряне. И не на последно място, слава богу, кожата на устните ни няма космени фоликули.

Тези различия определят по-специфичната грижа за устните.

Стъпка 1: Ексфолиация

Грижа за устните, балсами за сухи устни, напукани устни, филъри за устни, уголемяване на устниОсвен като важна стъпка в грижата за кожата, добре познатата ексфолиация намира приложение и в грижата за устните. Чрез излющването на мъртвите клетки ние помагаме на устните си да абсорбират повече влага и хранителни вещества. Така те ще изглеждат меки, гладки и красиви. Представям ви няколко начина как да ексфолирате устните си:
-    Снабдете се с вазелин и нова мека четка за зъби и нежно втрийте вазелина в устните си в продължение на 2-3 мин. Измийте с хладка вода.
-    Смесете малко количество мед и захар и масажирайте устните си с пръст в продължение на 2-3 мин. Измийте с хладка вода.
-    Смесете зехтин с мляно кафе (или захар). Нанесете малко количество от сместа върху хавлиена кърпа и втрийте с масажни движения в устните си. Измийте с топла вода.
-    Купете си готов ексфолиант за устни. Втрийте го няколко минути с масажни движения, след което изплакнете с вода.

10-те най-чести причини за сухи устни

Не прекалявайте с ексфолирането! Роговият слой на устните е по-тънък, отколкото този на останалата кожа. Ето защо устните ви не се нуждаят от продължително и агресивно ексфолиране. То може да има обратен ефект – да нарани и дехидратира устните ви още повече! Затова ексфолирайте в продължение на 2-3 мин. веднъж на 10-14 дни или при нужда.

Стъпка 2: Овлажняване

Грижа за устните, балсами за сухи устни, напукани устни, филъри за устни, уголемяване на устниСлед задължителната ексфолиация устните трябва да бъдат овлажнени и подхранени. Имайки предвид, че те не съдържат мастни жлези, които да произвеждат себум и да ги овлажняват отвътре, те се нуждаят от повече овлажняване отвън. Най-доброто натурално средство за овлажняване и подхранване, използвано още от древни цивилизации, като Египет и Китай, е пчелния мед. Благодарение на своите хидратиращи, овлажняващи, противогъбични и антибактериални свойства, меда е най-доброто решение в борбата с увредените, напукани и сухи устни. Той възстановява и поддържа водните загуби, ускорява зарастването на ранички и рагади по устните, предпазва от възникването на инфекции.

Нанасяйте меда с пръст върху устните си няколко пъти на ден в продължение на няколко дни. Ефектът е мигновен. Още след първото нанасяне ще забележите, че устните ви „жадно поглъщат“ меда 10-15 мин. след нанасянето му. Когато излекувате сухите си устни, използвайте мед периодично при нужда.

Стъпка 3: Подхранване и предпазване

Грижа за устните, балсами за сухи устни, напукани устни, филъри за устни, уголемяване на устниКакто кожата се нуждае от интензивна грижа и подхранване с различни полезни за нея съставки, така и устните имат нужда от хранителни вещества и витамини. Най-лесният и бърз начин за доставянето им е чрез балсам за устни. Днес не е трудно да се намерят балсами, съдържащи естествени и био продукти, които наистина ще се погрижат за вашата кожа. Когато избирате балсам за устни, следете дали съдържа витамини – А, Е и С. Известни със своите антиоксидантни свойства, те ще извлекат токсините от устните ви, ще стимулират производството на колаген и ще ги направят меки и гладки.

И не на последно място, нека не забравяме, че в устните няма меланоцити, които да ги защитават от вредните ултравиолетови лъчи. Ето защо е важно вашият балсам за устни да съдържа и слънцезащитен фактор (SPF).