Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty Грижа за кожата през есента

Грижа за кожата през есента

Печат

autumn_skin

Със смяната на сезоните се променят и факторите на околната среда, като температура, светлина, влажност на въздуха и други компоненти на климата, които влияят върху състоянието на кожата. Лятото и зимата са сезоните, през които тези фактори достигат своите крайни стойности – много високи или много ниски температури, горещ и влажен, студен и сух климат, всичко това уврежда нашата кожа. Най-доброто време за пълно възстановяване на увредената кожа и за подготовката й за по-сурови климатични условия, са преходните сезони – пролет и есен. Есента е сезона, през който летния тен пада, времето става по-студено, въздуха – по-сух, слънцето – по-слабо. Ето и няколко съвета как да се преборите с увредите, причинени от слънцето през лятото и как да подготвите кожата си за идващата зима.

Стъпка 1: Ексфолиация

Skin-PeelingВ края на лятото и началото на есента, кожата ни е нездрава и повяхнала, поради натрупаните пластове мъртви клетки. Ексфолиацията или излющването е най-важната стъпка, за да се отървем от мъртвите клетки и да помогнем на кожата си да абсорбира повече влага и хранителни вещества и да изглежда свежа и красива.

Ексфолиацията представлява премахване на повърхностния слой мъртви клетки. В зависимост от вида на ексфолиращите агенти тя бива механична и химична. При механичната ексфолиация ексфолиращия продукт съдържа абразивни частици, които по механичен начин отстраняват мъртвите клетки.Тъй като с ексфолирането се премахва повърхностния слой клетки, твърде грубата ексфолиация може да увреди по-долните слоеве. Ето защо е добре, когато избирате ексфолиращ продукт, той да съдържа малки, фини частици с гладка повърхност, които няма да наранят вашата кожа.

mechanical_exfoliation

За тези от вас с много чувствителна кожа или с активно акне по-подходящ избор са химическите ексфолианти. Те не съдържат абразивни частици, които може да раздразнят кожата, а осъществяват своето действие като разтварят кератиновите протеини или разкъсват връзките между клетките. Има два вида химически ексфолианти. Единият вид са т.нар отлепящи се маски. Те залепват върху кожата и при отлепянето си разкъсват връзките между кожните клетки и по този начин „отскубват“ мъртвите клетки. Другият вид химически ексфолианти са тези, съдържащи киселини (алфа-хидрокси-киселини, млечна, гликолова, салицилова и др.). Те се използват в козметичните салони за химически пилинг и често се прилагат при акне.

chemical_exfoliation

Запомнете – в домашни условия трябва да ексфолирате кожата си не повече от 2-3 пъти седмично през топлите и веднъж седмично през студените месеци. В противен случай може да нараните кожата си и да я направите много по-уязвима към вредните фактори на околната среда.

Стъпка 2: Хидратиране и овлажняване

Skin-Hydrating

След грижливата ексфолиация идва ред на възстановяването на водните загуби, настъпили през горещото лято, както и съхраняване на възстановената вода. Месеците горещо лято нарушават естествените механизми на кожата за съхранение на вода и тя се дехидратира.
Естествен овлажнител на кожата е себума, продуциран от мастните жлези. Той служи като филм, който предотвратява прекомерната загуба на вода и поддържа кожата добре хидратирана. Нормално овлажнената кожа изглежда еластична и влажна, но не мазна. Когато кожата е дехидратирана, мастните жлези започват да произвеждат повече себум в отговор на намаленото водно съдържание. За да се справите с дехидратацията и мазната кожа, трябва да възстановите водните загуби с хидратиращи и овлажняващи продукти.

moisturizer2

Започнете хидратацията  с приемане на около 1,5 л – 2 л вода дневно. Освен „отвътре“, хидратирайте кожата си и „отвън“ с качествени хидратиращи продукти. Друг начин за хидратиране е вземането на бърз хладък душ. Горещият и продължителен душ е релаксиращо удоволствие след тежкия ден, но пресушава кожата. След душа оставете кожата си да изсъхне по естествен начин. Така тя ще абсорбира част от водата. За да я овлажните по-пълноценно, нанесете овлажняващ продукт, докато е още влажна. Тези грижи е добре да бъдат полагани както за лицето, така и за тялото.

Стъпка 3: Интензивна грижа

vitaminsИнтензивната грижа предполага снабдяване на кожата с хранителни вещества – витамини, флавоноиди, ретиноиди, кислород. Тя се осъществява със серуми, концентрирани емулсии, маски, съдържащи различни подхранващи вещества.

Витамин А, известен още като ретинолова киселина, изглажда бръчиците и стимулира клетъчното обновяване. Но има и странични ефекти – може да причини силно зачервяване и белене на кожатас последваща свръхчувствителност към слънчева светлина. Ето защо при употребата на продукти, съдържащи витамин А, задължително трябва да се използва слънцезащитен лосион.

Витамин С е известен със своите антиоксидантни свойства. Той помага в борбата със свободните радикали – нестабилни молекули, които разрушават колагена и причиняват суха кожа и бръчки. Той извлича токсините, стимулира производството на колаген, регулира активността на меланоцитите, с което предпазва от слънчево изгаряне и намалява вредните последици от излагането на слънце.

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти. Той също се бори срещу свободните радикали, предотвратява увреждането на ДНК на клетките и преждевременното стареене на кожата.

serumКомбинирането на тези витамини заедно с други, полезни за кожата съставки, под формата на серуми, ще преоткрие естествения блясък, еластичност и мекота на вашата кожа. Серумите са свръх-концентрирани продукти, съдържащи различни активни съставки, които в продължение на 21 до 30 дни (времето, необходимо на клетките да се обновят) ще освежат кожата ви. Обикновено серумите се прилагат през нощта, тъй като тогава кожата е най-възприемчива.
Освен локалното приложение на витамини под формата на кремове и серуми, ще ви бъде от полза и да ги включите в диетата си.

Стъпка 4: Защита срещу вредните UV лъчи

bronzer1
Не пренебрегвайте есенното слънце! Въпреки, че слънцето през есента не е толкова силно, ултравиолетовите лъчи проникват дори през облаците и могат да увредят кожата ви. За да се предпазите от бръчки и кафяви петна и за да намалите риска от развитие на меланома (рак на кожата), слагайте слънцезащитен продукт и през студените месеци. Може да използвате слънцезащитен лосион/стик преди да нанесете грима си, или слънцезащитния фактор (SPF) да бъде включен във вашия грим. Днес почти всеки качествен дневен крем и фон дьо тен съдържа SPF.

Каква е вашата есенна грижа за кожата?