Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty 10 опасни съставки в козметичните продукти

10 опасни съставки в козметичните продукти

Печат

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клеткитеЗнаете ли какво е съдържанието на козметиката, която купувате? Чели ли сте дългите и неразбираеми имена на съставките, които в повечето случаи нищо не ви говорят? Някои от тях не само, че не подобряват състоянието на вашата кожа, но могат да увредят сериозно нейните функции и здравето ви. Представям ви 10 от най-разпространените вредни съставки, съдържащи се в различни козметични продукти. 

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клетките Вредител 1: Парабени (Parabens – Methyl-, Propyl-, Butyl-, Ethyl Paraben) – те са най-разпространените консерванти в козметиката – потискат микробния растеж и удължават живота на продуктите. Те увеличават риска от рак на гърдата, свързани са с репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клетките и ускоряват стареенето на кожата.

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клеткитеВредител 2: Нефтени продукти (Petrolatum) – те се използват широко, заради овлажняващите и омекотяващите им свойства и ниската цена. Те нямат хранителна стойност за кожата и могат да нарушат естествения й механизъм на овлажняване, което да доведе до сухота и лющене.

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клетките
Вредител 3: Силикони (съставки, завършващи на “siloxane” или “-methicone” – Dimethicone) – това са съставки на базата на силикона, които се използват за омекотяване, изглаждане и овлажняване. Доказано е, че те увреждат ендокринната, репродуктивната и имунната функция на организма и се считат за канцерогени.

Вредител 4: Полиетилен гликол (PEG – polyethylene glycol, „eth”, e.g.) – това са съставки на основата на нефтени продукти, които се използват предимно в кремове, заради техните овлажняващи и омекотяващи свойства. В зависимост от производствените процеси, PEGs могат да бъдат заразени с етиленов оксид и 1,4-диоксан, които са доказани канцерогени. Те могат да бъдат отстранени от козметичните продукти по време на производствения процес чрез вакуум източване. Няма как, обаче, потребителите да знаят дали техните продукти са преминали през този процес. В проучване на органични и естествени продукти, има данни за открит 1,4-диоксан като замърсител в 46 на 100 изследвани продукти. Така, че дори органичната козметика не е застрахована.

Вредител 5: Катрани (CI – p-phenylenediamine) , върху козметичния продукт пише CI и пет цифри след това, например CI 77456 – тази съставка е специфичен катран, съдържащ се в много от боите за коса и в други козметични продукти. Той е дериват на нефта и се счита за канцероген.

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клеткитеВредител 6: Амини (DEA – diethanolamine, TEA – triethanolamine) – тези амини при контакта си с нитрати образуват нитроамини (nitrosamines), които са токсични, ако се абсорбират от тялото продължително време. Те се съдържат в овлажняващите, слънцезащитните и почистващите средства, в кремообразни и пенещи се продукти. Могат да предизвикат алергични реакции, дразнене на очите, сухота по кожата и косата. Те пречат на тялото да абсорбира холин, необходим за нормалното развитие на нервната система на плода по време на бременността. Ето защо, ако сте бременна, задължително четете съдържанието на вашата козметика.

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клетките
Вредител 7: Натриев сулфат (SLES - Sodium laureth sulfate) – почистваща съставка, използвана в шампоани, душ-гелове и други пенещи се почистващи продукти. Тази съставка е дериват на нефтени продукти и се счита за канцероген. Предизвиква дразнене на очите, лющене на скалпа, кожни обриви и алергични реакции.

Вредител 8: Формалдехид-освобождаващи продукти (DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidiazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15, sodium hydroxymethylglycinate) – те се използват като консерванти в различни козметични продукти. Изброените съставки бавно и продължително време отделят малки количества формалдехид и се считат за канцерогени.

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клеткитеВредител 9: BHA (butylated hydroxyanisole), BHT (butylated hydroxytoluene) – това са синтетични антиоксиданти, използвани като консерванти в много червила и овлажнители, както и в други продукти. Те могат да предизвикат хормонални, чернодробни и бъбречни нарушения и се считат за канцерогени.

10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клетките
Вредител 10: Аромати (Fragrances, Parfum) – с думата „аромати“ се прикриват синтетични токсични химикали, много от които потискат имунната и ендокринната функция и са канцерогени. Когато търсите ароматизиран продукт, трябва да се уверите, че ароматизатори са етерични масла. Те са скъпи и качествени продукти и козметичните компании изброяват имената на конкретните етерични масла в списъка със съставки, а не ги заместват с общия термин „аромати“.

Ето списъка със съставки на компактна пудра за лице на световно известна козметична марка. Вредните съставки са подчертани с различни цветове, в зависимост от групата, към която принадлежат.С червено са силиконите, със синьо - парабените, с лилаво - катраните и със зелено - ароматите.10 опасни съставки в козметичните продукти, не подобряват състоянието на вашата кожа, потискат микробния растеж, увеличават риска от рак на гърдата, репродуктивната дисфункция у мъжа, увреждат ДНК на клетките

Както виждате, опасни съставки се съдържат и в скъпите козметични продукти. Така, че цената не винаги е определяща за качеството на даден продукт. Начинът да ограничите досега си с вредни съставки е да се насочите към органичната и естествената козметика. Дори да не е 100% „чиста“, то поне със сигурност е по-бедна на „вредители“.

Вие ползвали ли сте козметични продукти, които са ви навредили ?