Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty Суха кожа - Как да "напием" кожата си ?

Суха кожа - Как да "напием" кожата си ?

Печат
Как да напием кожата си, Хидратиране и Овлажняване, дифузия – движение на молекули от област с по-висока към област с по-ниска концентрация, трансепидермална загуба на вода
Чувствате кожата си като в пустиня - суха, лющеща се, жадна ? Нуждаете се от оазис, в който да утолите жаждата на кожата си ? Тайната на ефективното „напояване“ се крие в две думи – Хидратиране и Овлажняване !
Хидратиране означава поддържане на определено съотношение на водата в кожата – около 20-30%. Овлажняването има за цел да създаде непропусклива бариера, която да задържа наличната вода в нашата кожа. Ето няколко съвета как да хидратирате и овлажнявате кожата си правилно.

Как да напием кожата си, Хидратиране и Овлажняване, дифузия – движение на молекули от област с по-висока към област с по-ниска концентрация, трансепидермална загуба на вода

Хидратиране

Най-бързият, полезен и ефикасен начин да хидратирате вашата кожа е отвътре навън - като пиете много вода! Има ли достатъчно вода в организма ви, кожата ви няма да бъде „жадна“. Горният слой на кожата получава вода и хранителни вещества чрез процес, наречен дифузия – движение на молекули от област с по-висока към област с по-ниска концентрация. Този процес работи и отвън навътре – така хидратираме кожата си с лосиони. Първата стъпка към ефективното „напояване“ вече е направена. Остава само да задържим наличната вода в кожата си и сме направили и втората крачка – овлажняване.

Как да напием кожата си, Хидратиране и Овлажняване, дифузия – движение на молекули от област с по-висока към област с по-ниска концентрация, трансепидермална загуба на вода
Овлажняване

През кожата се отделят най-различни вещества, включително и вода. Този процес се нарича трансепидермална загуба на вода. За да я намалим използваме продукти, които създават хидрофобна бариера върху кожата, непозволяваща преминаването на вода през нея. Това са продукти, които в състава си не съдържат вода – алое вера, алантоин, какаово и други масла. Най-често те са с плътна консистенция, поради липсата на вода. Леките овлажняващи лосиони са с по-високо съдържание на вода и те ще увеличават трансепидермалната водна загуба, тъй като ще създадат излишък от вода върху кожата, който ще се изпари.

Освен продукти, създаващи бариера срещу загубата на вода, в процеса на овлажняване влизат и такива, които задържат влагата (водата). Влагозадържащите продукти извличат вода от атмосферата и я задържат в кожата.

И не на последно място един добър овлажнител трябва да подобрява еластичността на кожата и да я прави мека и гладка. Тази роля се изпълнява от емолиентите.

Комбинирането на тези три компонента (продукт, блокиращ водната загуба, влагозадържащ и емолиент) създават перфектния овлажнител, който да осигурява задържането на вода в кожата, чрез създаване на бариера, намаляваща водните загуби, и който да създава усещане за гладка и еластична кожа.

Малък трик:
Можете да направите кожата си по-хидратирана, по-мека и гладка като добавите алое вера или алантоин към вашия лек овлажняващ лосион. Така ще го направите по-малко „пропусклив“ за вода. Алантоина и алоето ще формират бариера върху кожата ви, която ще спре изпаряването на вода. Същият резултат ще постигнете и ако използвате масла. Тяхното приложение,обаче, трябва да става върху влажна кожа. Така лъщящият ефект, дължащ се на по-плътната и мазна текстура на маслата, изчезва.            

Успешно напояване! : )

Какви продукти за хидратиране и овлажняване използвате ?