Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Care & Beauty Таласотерапия - за морето и кожата

Таласотерапия - за морето и кожата

Печат

Таласотерапия - за морето и кожата, thalassa от гръцки означава море, благотворното въздействие на морската вода, Водораслите използвани в морелечението имат хидратиращи и реминерализиращи ефекти върху кожата, Таласотерапията подобрява кръвообращението и  подпомага хидратирането
Слънце, море, пясък – неизменните елементи на вашата лятна почивка. Освен, че ви осигуряват неповторимото усещане да се плацикате в затоплената морска вода, да се припичате лежерно под парещото слънце, да се отпуснете на пясъка и да забравите за ежедневието си, те обогатяват целия ви организъм и кожата ви.Без да подозирате съчетавате приятното с полезното – освен почивката на море, вие си осигурявате и морелечение. Морелечението или таласотерапията („thalassa“ от гръцки означава „море“) съчетава благотворното въздействие на морската вода, морския въздух, морската кал и водораслите, което спомага за възстановяването на естествения химически баланс на организма.

Сходството между химическия състав на морската вода и на човешкото тяло прави по-лесно проникването на съставните елементи на морската вода в организма, а именно калций, магнезий, натрий, калий, йод. При подходящи условия -  температура и влажност, човешката кожа става високо осмотична и позволява взаимодействието между морската вода и плазмата, при което тези минерали преминават през кожата, достигат до кръвните клетки и се разпространяват из целия организъм. Това взаимодействие има възстановяващ  и почистващ ефект, като премахва токсините и подобрява тонуса.

Таласотерапия - за морето и кожата, thalassa от гръцки означава море, благотворното въздействие на морската вода, Водораслите използвани в морелечението имат хидратиращи и реминерализиращи ефекти върху кожата, Таласотерапията подобрява кръвообращението и  подпомага хидратирането
Докато морската вода е основната активна съставка, крайбрежният климат също е важна част от таласотерапията. Вълните разпространяват морски минерали, соли и йони във въздуха, които в съчетание с правилното излагане на слънце, подобряват метаболизма на тялото и дихателните процеси.

Водораслите, използвани в морелечението имат хидратиращи и реминерализиращи ефекти върху кожата и са особено полезни при антицелулитни процедури и маски за лице. Не на последно място, морската кал, която е съчетание от остатъци от морската флора и фауна, се използва в баните или се прилага директно върху кожата за успокояване на мускулни и ставни болки.

Таласотерапията подобрява кръвообращението, подпомага хидратирането, овлажняването и ревитализирането на кожата, счита се, че има антибактериални и противовирусни свойства. Ефективна е при много кожни заболявания:

Таласотерапия - за морето и кожата, thalassa от гръцки означава море, благотворното въздействие на морската вода, Водораслите използвани в морелечението имат хидратиращи и реминерализиращи ефекти върху кожата, Таласотерапията подобрява кръвообращението и  подпомага хидратирането-          Целулит - дължи се на лошо кръвообращение и натрупване на токсини. Таласотерапията освобождава токсините и подобрява кръвообращението.

-          Атопичен дерматит

-          Псориазис

-          Невродермит

-          Алергични дерматити и др.

Ако все още не сте се възползвали от предимствата и благотворните ефекти на морето, не е късно да го направите на нашето Черноморие. Ако вече сте го направили, няма да ви навреди да повторите курса „Таласотерапия“ : )

Кои са любимите ви занимания на плажа ? „Правене“ на тен, четене на книга, обичате да слушате музика, да играете на карти с приятели или да плувате в морето ?