Специализирано списание за хирургия и медицина: Life and Style Кариера и семейство Баланс между личния живот и кариерата

Баланс между личния живот и кариерата

Печат

Кариера и личен живот, Баланс между личния живот и кариерата, Съвети за създаване на баланс личен живот - кариера, Научете се да казвате не, Осигурете си добър сънВ днешния динамичен свят, да се намери баланс между личния живот и работата е много трудна задача. Повечето хора пренасят част от работата си заедно с проблемите вкъщи.

 


Когато не съществува баланс между персоналния живот и кариерата , се появява стреса с цялото си негативно действие.

Причини за нарушаване на баланса

Нарушеният баланс живот / работа е причина за появата на стрес.
Преди 20-тина години ясно се знаеше работното време в предприятията и хората лесно можеха да поставят граница между личния живот и работата. Днес обаче нещата са различни. Все повече хора работят в частния сектор, а това носи много по-силен натиск, отколкото работата в държавно дружество или институция.
Работещите в държавната администрация работят на стандартния принцип - края на работното време означава прибиране у дома. Но тези, които работят в частни фирми знаят какво означава работа и след края на работното време.
Постигането на баланс между личния живот и кариерата си е нож с две остриета. Ако се концентрирате върху вашата кариера и прекарвате повече време на работа, със сигурност ще пропуснете много прекрасни мигове с партньора си и семейството си. В другия случай, ако сте ангажирани с проблемите у дома, трудно ще можете да се концентрирате върху вашите задачи и задължения на работното място. Това води до загуба на приоритетите в живота, намаляване на ефективността на работа и деконцентрация.
Затова е много важно да знаете как да постигнете хармония и да намалите стреса в живота си.

Съвети за създаване на баланс "личен живот - кариера"

В никакъв случай не мислете, че това е лесна задача. Постигането на баланс е предизвикателство за който ще ви бъде необходимо много време, но когато веднъж го постигнете, веднага ще усетите голямо облекчение.
Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете хармония в живота си.

1. Оставяйте работата си на работа, а домашните проблеми - вкъщи.

Днешните технологии позволяват да установи контакт между две личности, независимо от тяхното местоположение. Точно заради това, никога няма да има граница между кариерата и личния живот, освен ако вие сами не си създадете. Когато сте с вашите близки, изключете вашия служебен телефон и лаптопа, а когато сте на работа, кажете на вашите близки да не ви безпокоят, освен ако не е спешен случай.

2. Научете се да казвате "не".

Поставете си приоритети, за да знаете кои можете да отложите или да откажете. Не се страхувайте да кажете "не" на колега, който иска да свършите допълнителни задачи. Когато отстраните нещата, които не са наложителни и които не искате да правите, ще имате повече време за други неща, които са ви важни.

3. Подредете времето си.

Разпределете домашните задължения през цялата седмица, вместо да правите всичките в един ден. Записвайте всички работни задачи и важни дати например на бележка върху хладилника. Така ще знаете, кога са крайните срокове за задачите на работа и кога са важните събития с вашите близки.

4. Осигурете си добър сън.

Липсата на сън увеличава стреса, намалява вашата продуктивност и имунитет. Когато сте недоспали, това означава, че ви трябва повече време да свършите стандартните си работните задачи, а това означава по-дълъг престой на работното място. За да приключите задълженията по-бързо и за да не трябва да оставате на работа след края на работното време, трябва да сте отпочинали.

5. Погрижете се за себе си.

Всеки ден вършете някакво любимо занимание като слушане на музика, йога, масаж, маникюр, гледане на филм, спорт и др. Това ще ви помогне да сте весели и разпуснали и лесно ще можете да се концентрирате върху задълженията си. Отделете си един ден от седмицата за активна почивка и го използвайте само, за да се забавлявате с приятелите си, партньора или семейството.

 

Източник на информация

Getstronger.biz