Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Пластична хирургия Как се провежда абдоминопластична операция?

Как се провежда абдоминопластична операция?

Печат
Пластика на корема, Абдоминопластика, пластиката на корем продължава от 1 до 5 часа, дълъг напречен разрез от едното бедро до другото, разрез около пъпа, излишната кожа се изпъва и отрязваАбдоминопластична операция

Абдоминопластиката обикновено се извършва под обща анестезия, но в някои случаи може да се извърши под местна упойка и в комбинация с успокоителни. Така се остава в съзнание, но може да се изпита дискомфорт.


Продължителността на абдоминопластичната операция е от 1 до 5 часа. Абдоминопластиката обикновено започва с дълъг напречен разрез от едното бедро до другото. В този разрез се работи по бикини линията, с леко извита форма, като усмивка. Той се локализира точно над пубисната област, и завършва при върховете на бедрата.

След това се прави разрез около пъпа, за да го освободи от тъканите на коремната стена. Кожата се отделя от коремната стена до нивото на ребрата, излагайки пряко ректус абдоминис (коремните мускули). Обикновено, този мускул след бременност и раждане е разтегнат и "изтощен". Именно затова коремната стена увисва. По време на абдоминопластичната операцията тези мускули са пришити заедно, като по този начин се постига изпъване на коремната стена и кръста.

След стягането на мускулите, излишната кожа се изпъва и отрязва. Тогава кожната рана се зашива. Пъпът се оформя на новото място.

Абдоминопластичната операция може да се направи без преместване на пъпа, това зависи от началното състояние на стомаха и на обема на избраната хирургична процедура.


Източник на информация:

http://www.plastysurgery.ru