Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Онкохирургия 15 симптомa на рак, които жените игнорират

15 симптомa на рак, които жените игнорират

Печат

15 симптомa на рак които жените игнорират, Внезапна загуба на тегло,Подуване на корема може да бъде знак за рак на яйчниците, появата на зачервяване и удебеляване на кожата на гърдите при рак на гърдата, пост менопаузалните кръвоизливи може да са симптом на ендометриален ракПрактиката показва, че жените са много по-внимателни от мъжете, когато става дума за редовни медицински прегледи и скрининг програмите.

 

Д-р Мери Дейли, известен онколог от отделението по клинична генетика във Филаделфия, заявява, че жените са тези, които искат да се информират повече за дадена ситуация, както и за някои симптоми при определени заболявания.Но това не е така с всяка жена. Младите жени, например, са склонни да пренебрегват симптомите, които са характерни за някои сериозни заболявания, вкл. и рака. Те имат представа за рака като болест на възрастните хора, казва д-р Дейли. Затова ще посочим 15-те най-често срещаните симптома на рак, на които жените не обръщат внимание:

 

1.Внезапна загуба на тегло - много жени биха били щастливи, ако загубят няколко килограма, без да се опитват да отслабнат. Но необяснимата загуба на тегло от няколко килограма месечно, без увеличаване на физическата активност или намаляване на приема на храна, трябва да бъде проверена от лекар.

2.Подуване на корема - въпреки, че този симптом е често срешан при жените, той може да бъде знак и за рак на яйчниците. За него е характерно тъпата коремната или тазовата болка.

3.Промени в гърдите - появата на зачервяване и удебеляване на кожата на гърдите, прибиране на зърното може да указват рак на гърдата.

4.Интерменструално кървене или други ментруални проблеми - пост менопаузалните кръвоизливи може да са симптом на ендометриален рак.

5.Затруднено преглъщане - този симптом може да се отдаде на промяна на диетата, но ако продължи да се проявява, е необходимо да се направи изследване за възможен рак на хранопровода.

6.Кървене от телесните кухини - кървавите изпражнения(мелена) или повръщането на кръв(хематемеза) са достатъчни причини да се направят допълнителни изследвания.

7.Болки в корема и депресия - има проучвания, които свързват тези признаци с рака на панкреаса

8.Проблеми с храносмилането - при бременните жени този симптом е често срещан, но ако той се появи при жена, която не е бременна, е необходимо да се направи консултация с лекар.

9.Промени в устната кухина - левкоплакията е преканцероза, която представлява съвкупност от лезии в устната кухина, която се появява при жени, които пушат цигари.

Тя изглежда като бели налепи, които не могат да се почистят при измиване на устата с четка и паста за зъби.

10.Болка - болката е основният отбранителен механизъм на човека, и затова, ако тя персистира за по-дълъг период от време, трябва да се посети лекар

11.Промени в лимфните жлези - ако се забележи увеличаване на лимфните възли в областта на гърдата, под мишниците, или на всяко друго място, е необходимо да се потърси лекар

12.Треска - треската не е само симптом на настинка и грип. Тя може да бъде сериозен показател за левкемия или лимфом.

13.Умора - появява се рано при определени тумори, като левкемия или рак на стомаха или дебелото черво.

14.Хронична кашлица - кашлицата е често свързана с настинки, алергии или се явява като нежелан ефект от прием на някои медикаменти.  Продължителна кашлица от три до четири седмици не трябва да се пренебрегва.

15.Кожни промени - бенките, които са с неравни ръбове, които кървят или променят своя цвят, могат да бъдат причинени за кожен рак.

 

Можете да направите безплатна консултация с мамолог в BreastUnit.bg

 

Литература:

Cancer World Magazine