Специализирано списание за хирургия и медицина: Хирургия Детска хирургия Остър хирургичен скротум

Остър хирургичен скротум

Печат

Остър хирургичен скротум, Торзия на тестиса, усукване на funiculus spermaticus, завъртане на тестиса, болка в тестисите - опасна ли е, Остър орхиепидидимитСиндромът на острия хирургичен скротум включва различни заболявания на скротума, тестиса, епидидима и техните придатъци, което в повечето случаи изискват спешна оперативна ревизия.

 

Торзия на тестиса 

По-правилно е да се каже усукване на funiculus spermaticus, което става от 1800 до 14400. Настъпва рязко нарушение на кръвоснабдяването на тестиса, а впоследствие и некроза на органа. Четирикратното усукване на тестиса предизвиква некроза до 2 часа. Ако не се извърши спешна операция, контралатералният здрав тестис също може да бъде засегнат по типа автоимунна реакция.
 

Етиология
Тестисът виси на семенната връв по една нестабилна ос и редица анатомични предпоставки го правят податлив на усукване. Предразполагащи фактори са незавършения десцензус при кърмачетата или хормоналното узряване в пуберитета. Провокиращ момент най-често
е напъване при плач, външна травма или резки натоварващи движения.
 

Класификация
В зависимост от мястото на торзията различаваме два вида:
- Суправагинална (висока) торзия – кордонът и тестисът се усукват заедно с обвивките. Среща се най-често в кърмаческа възраст.
- Интравагинална (ниска) торзия - кордонът и тестисът се усукват вътре във вагиналната обвивка.
Предимно се засяга левия тестис поради по-ниския му стоеж и по-дълга семенна връв.
 

Клинична картина
Заболяването настъпва внезапно с остра болка в съответната скротална половина, ирадиираща към ингвиналната област и долния етаж на корема. Детето е неспокойно, заема принудително положение. При физикалното изследване се установява силно оточен скротум със зачервена, а по-късно ливидна кожа. Тестисът е уголемен и болезнен, с висок стоеж и слабо подвижен. Има симптоматично хидроцеле.

Диагноза
Поставя се въз основа на анамнезата и обективното изследване. Диференциална диагноза се прави с остър орхиепидидимит, торзия на придатъците на тестиса, остро възникнало хидроцеле, инкарцерирана ингвинална херния, тумори.

Лечение
Лечението е оперативно по спешност. Чрез кос ингвинален достъп се достига тестиса и извършва се деторквация. Ако кръвообращението в него се възстанови, същият се фиксира към дъното на скротума с профилактична цел. В случай на некроза се пристъпва към орхиектомия.

Торзия на придатъците на тестиса и епидидима

Придатъците на тестиса и епидидима, т.н. appendices, са малки възлообразни формации на тънко краче, които се разполагат на произволни места по повърхността му. Тяхната усукване води до сходни симптоми като при торзията на тестиса, но проявите са по-слабо изразен
и не засягат общото състояние на детето. В анамнезата има данни за резки движения или травма. Основен симптом е болката. При физикалното изследване тестисът е слабо болезнен, свободен и подвижен. Може да се палпира възловато уплътнение, което често прозира през
кожата с ливиден оттенък. Често се появява симптоматично хидроцеле. При увереност в диагнозата оперативният достъп е скротален. Отстраняват се всички намерени придатъци.

Остър орхиепидидимит
Наблюдава се относително рядко, предимно в ранна детска възраст, като усложнение на интеркурентно вирусно заболяване. Основен симптом е отокът на скротума и на епидидима. Тестисът е неболезнен и подвижен. Често има симптоматично хидроцеле. За отзвучаване на
симтомите е достатъчно да се проведе антибиотично лечение. При несигурност в диагнозата се препоръчва оперативна ревизия.

Източник на информация:

РЪКОВОДСТВО ПО ХИРУРГИЯ С АТЛАС ТОМ XIII.