Специализирано списание за хирургия и медицина: Здраве

Здраве|Пълна кръвна картина|Списание за хирургия и медицина

Дигитално ректално изследване

Печат

Дигитално ректално туширане, простатен карцином, рак на простатата, диагноза на простатен карцином, простатна биопсия,

Дигиталното ректално изследване (ДРИ) е съществен и задължителен елемент от физикалния преглед на всеки пациент с простатен карцином (ПК) или с подозрение за такъв.

Последно променен на Понеделник, 06 Юли 2015 19:06

Миома на матката - етиология и рискови фактори

Печат

Миома на матката, миома рискови фактори, григор горчев, най-честият тумор при жената, миомните възли

Миомата на матката (ММ) е бенигнен пролиферативен тумор в репродуктивната възраст с възловат вид, ограничен с псевдокапсула, произхождащ от мускулните и съединителнотъканните клетки на матката, поради което носи следните наименования — fibromyoma, myofibroma, leiomyofibroma, fibroleiomyoma, myoma, fibroma, fibroid.

Последно променен на Неделя, 05 Юли 2015 13:43

Лечение при хормонално обусловено свръхокосмяване при жените (хирзутизъм)

Печат

 

Лечение на свръхокосмяване при жените, хирзутизм, андрогени велусни косми, кола маска, глюкокортикоиди при лечение на хирзутизм, орални контрацептиви при лечение на свръхокосмяване

Почти цялата повърхност на човешкото тяло е покрита с космени фоликули. Кожата на бебетата е покрита с тънки, меки косъмчета, наречени велусни. С напредване на възрастта тънки невидими велусни косъмчета продължават да покриват почти цялото ни тяло, а космените фоликули в различни участъци от тялото произвеждат по-дебели и по-дълги косми (терминални косми). Тези промени са хормонално обусловени. Мъжките полови хормони (андрогените) отговарят за превръщането на велусните косми в дебели терминални косми в андроген-чувствителните космени фоликули, разположени в областта около брадичката, горната устна, ареолите на гърдите, долната част на гърба и корема, външните гениталии и вътрешната част на бедрата. Следователно, повишеното ниво на андрогените в женския организъм е причина за свръх окосмяване в тези участъци от тялото.

Последно променен на Понеделник, 18 Януари 2016 18:07

Страница 1 от 72